NEWS

Višnjan: Dugi niz glazbe, zabave i vina za najkraću noć

01.06.2006. 00:00; Učitavanja: 85; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Dugi niz glazbe, zabave i vina za najkraću noć
580GO139698.jpg

Spajajući dvije prepoznatljivosti Višnjana – zvjezdoznanstvo i vinarstvo, lokalna će Turistička zajednica u povodu ljetnog solsticija organizirati Astrofest, festival glazbe, vina, vatre i Sunca, najavili su jučer njezini predstavnici na prigodnoj konferenciji za novinare. Ideja nije nova, pa je predsjednik TZ-a Bernard Deklić podsjetio da među međunarodnim smotrama, druženjima i školama astronomije višnjanska Zvjezdarnica već desetak godina na ljetnu suncostaju, 21. lipnja organizira i Astrofest kao okupljanje astronoma amatera i konstruktora teleskopa, a ono ima i enogastronomsku »dimenziju« u biranju »astronomskog« vina.

– Ove godine organizaciju je preuzela Turistička zajednica, naravno uz pomoć Astronomskog društva i Znanstveno-edukacijskog centra, te drugih lokalnih udruga. Pokušat ćemo od Astrofesta napraviti jednu veliku feštu koja bi postala turistička prepoznatljivost Višnjana. To je ambiciozan program, naročito za našu Turističku zajednicu koja raspolaže tek skromnim sredstvima, ali vjerujem da ćemo ga uz financijsku podršku koju smo dobili od Općine i turističkih zajednica Poreča, Tara-Vabrige i Županije, te više sponzora iz cijele Istre uspješno realizirati i onda se još bolje pripremiti za sljedeću godinu, kazao je Deklić.

Osnovne naznake cjelodnevnog, bolje rečeno cjelonoćnog programa dali su Katarina Justić i Boris Jugovac. Zamišljeno je da Astrofest počne 21. lipnja popodne na višnjanskom Trgu Pina Budicina uz otvaranje nekoliko izložbi – vina, teleskopa i slika, te nastupe domaćih folkloraša. Pred zalazak Sunca, koji će biti u 21 sat i 57 minuta po lokalnom vremenu, održat će se predavanje o solsticiju (govorit će nezaobilazni Korado Korlević), a potom »star party«. Pred ponoć počinje i program na obližnjem proplanku Tićan, gdje je nova višnjanska zvjezdarnica i gdje će nastupiti nekoliko bendova – Dogma iz Pule, Loell Duinn iz Labina i Stuff iz Rijeke, pa niz gostiju na različitim udaraljkama, puhačkim i žičanim instrumentima iz Hrvatske, Italije, Slovenije, sve do južnoameričkog indijanskog plemena. Glazbeni happening »Od Zemlje do zvijezda (i natrag)« uz igre vatrom i bogatu gastro ponudu potrajat će sve do zore. Za »doček« izlaska Sunca, za »kurijože« bit će u 6 sati i 17 minuta, na Tićanu će se urediti i posebna »pozornica« u obliku kamenog kruga, drevnog opservatorija kakav je na San Anđelu kraj Poreča.

U izložbenom dijelu Astrofesta u suradnji s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam bit će i ocjenjivanje i nagrađivanje vina. Stručni će žiri 21. navečer proglasiti »astrovino« u konkurenciji crnih vina, a za titulu »zvjezdanog« ocjenjivat će se ostala. Posebnu će nagradu dobiti i vino po izboru publike. U sklopu Astrofesta Višnjanci će ponuditi i druge svoje domaće proizvode – maslinova ulja, med, rakije, suvenire… Svi koji se još nisu prijavili, a žele sudjelovati, mogu to učiniti do 5. lipnja, poručio je Deklić.

S takvim raznovrsnim programom organizatori očekuju i veliki posjet građana iz drugih krajeva Istre, a i turista koji će se tada odmarati u nedalekom primorju. Jugovac je najavio organizaciju noćnog izleta posredstvom više turističkih agencija s porečke rivijere. Cilj nam je napraviti jedno zabavno događanje puno pozitivne energije zbog kojeg će i idućih godina biti vrijedno 21. lipnja dolaziti u Višnjan, rekao je on.

Osim na suncostaju Astrofest će potrajati i sljedeća dva dana uz već tradicionalno međunarodno druženje amaterskih konstruktora teleskopa

G. Prodan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email