NEWS

Vinistra: Zablistali studenti i srednjoškolci

03.05.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Vinistra: Zablistali studenti i srednjoškolci
473GO263737.jpg

Pažljiviji gosti porečke vinske priredbe vjerojatno su zamijetili i štand učenika trećih i četvrtih razreda ovdašnje Srednje škole »Mate Balota«, koji su formirali vlastitu zadrugu »Parentino« te rade vino i ulje u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam. Uzorke su poslali na ocjenjivanje na Vinistri te uz bok najboljim istarskim i hrvatskim proizvođačima ponijeli dvije brončane medalje, na koje su iznimno ponosni. Sami su dizajnirali i etikete, a posebno ističu zasluge profesorice Margite Žiković, voditeljice ove ambiciozne skupine. Na pitanje ima li među njima budućih vinara, odgovorili su nam potvrdno.
– Većina ljudi upiše poljoprivrednu školu jer se time bavi njihova obitelj, a oni žele nastaviti tradiciju. Imamo nekoliko kolega koji će vjerojatno biti vinari, rekli su nam čuvari »Parentinovog« štanda Ana Čehić i Dajan Pamić.
Porečki studij vinarstva, koji djeluje pod kapom riječkog veleučilišta, proveo je pak interno ocjenjivanje vina svojih studenata, po Vinistrinim kriterijima. Takozvane zlatne studentske medalje po snazi odgovaraju brončanima na Vinistri.
Najbolju malvaziju imali su Nikola Mijandrušić iz Lindara i Ena Milnović iz Virovitice, dok je Puležan David Diković ponio zlatnu studentsku medalju za trebijan. Zlatna odličja za teran dobili su Aldin Ligonja i Ivan Stanić iz Pule, Riječani Oliver Bašić i Vanja Cimerman, Višnjanac Igor Milanović, Alicija Fakin iz Livada, Matej Ljubešić s Raba te Mijandrušić i Diković. Riječ je o studentima druge godine, koji u praktičnom dijelu nastave imaju zadatak okušati se u čitavom procesu proizvodnje vina, od proizvodnje grožđa do punjenja u boce. I oni su na Vinistri imali svoj kutak, a posjetitelji su rado kušali njihova vina.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email