NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

VINISTRA: NOVI SUSTAV NADZORA KVALITETE MALVAZIJE

02.05.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / VINISTRA: NOVI SUSTAV NADZORA KVALITETE MALVAZIJE
936Vino_kvaliteta.jpg

Kriterijima još strožim od državnih udovoljilo je dvadeset istarskih proizvođača malvazije. Oni će na grliće boca moći staviti markicu sa znakom IQ, garancijom kvalitete, čiji je vizualni identitet osmislila Istarska razvojna agencija. Proceduru i kriterije za dodjelu markica regulira županijski pravilnik, a udruga Vinistra zaprima zahtjeve te vodi registar korisnika.

 – Dopušteni doprinos po hektaru smanjen je na devet tisuća kilograma, podignuta je razina ekstrakta na najmanje 18 grama te snižena razina sumpora na 30 miligrama po litri, dok zakon dopušta 40, rekao je predsjednik savjeta Mario Staver. Malvazija označena s IQ mora biti bistra, žutozelene do svjetložute boje, cvjetno-voćnog mirisa i voćnog okusa s laganim tonom gorčine. Dopušteni udio alkohola kreće se između 11,5 i 13,5 posto, dok na organoleptičkom testu valja prikupiti 77 bodova, dva više nego što propisuje državni pravilnik.

U promet se stavlja isključivo u bocama od 0,75 litara s plutenim čepovima, stoji u pravilniku. Svakom od dvadeset odlikovanih vinara sistemom izvlačenja pridružene su etikete za boce s otisnutim radovima poznatih umjetnika. Svih 20 IQ-boca malvazije moglo se kupiti za dvije tisuće kuna. Zaliha je odmah prodana, a prihod uplaćen u dobrotvorne svrhe. Odlikovani su: Franc Arman, Arman, Benvenuti, Cattunar, Coronica, Cossetto, Degrassi, Demian, Geržinić, Kabola, Kozlović, Legović, Matošević, Pilato, Poletti, Radovan, Ravalico, Rossi, Vivoda i Zigante 

Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email