NEWS

Vijećnici pitali – dio II

02.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Vijećnici pitali – dio II
205228.jpg

Niz pitanja već uobičajeno započinje Snježana Mekota (SDP) nakon što Predsjednik Gradskog vijeća, Egidio Kodan najavi točku dnevnog reda: "Vijećnička pitanja", tako je bilo i 27. ožujka 2007. godine.
1. Od Ministarstva smo dobili obavijest da galebovi nisu zaštićena vrsta, a veterinar i nadalje tvrdi da jesu. Što poduzeti, problem je i dalje tu, galebovi su posvud, postaju i agresivni u potrazi za hranom ?
2. Na gradskom parkiralištu i dalje se parkira preko 2 označena parkirna mjesta, parkira se i na mjestima za invalide. Da li uvesti kazne i za takve prekršitelje, da li da interveniraju djelatnici na parkingu, da li da im se naplati dvostruka karta ?
3. Što je sa doniranim mikro asfaltom ?

Za problem "prekobrojnih" galebova nitko nije imao odgovor, za Gradsko Parkiralište je direktor "Usluge", Rodoljub Kosić rekao: "Intervenirat ćemo". Pročelnik UO za komunalni sustav Milan Laković je za mikroasfalt rekao da su zajedno sa donatorom utvrdili da je asfaltiranje nekvalitetno izvedeno, te se donatori izvinjavaju gradu i građanima. Rok za sanaciju je 30 dana ( frezanje i postavljanje novog sloja klasičnog asfalta o trošku donatora ). Za horizontalnu signalizaciju molimo građane za još malo strpljenja, bit će izvedena odmah po sanaciji kolnika.

Vijećnik Graziano Musizza je rekao da je u medijima pročitao da se 30.aprila – za Dan oslobođenja grada otvara parkiralište kod groblja, pa prenosi pitanje građana:
1. Da li će nešto voziti do grada ( vlakić ili neko drugo prijevozno sredstvo )?
2. Zašto se nedozvoljeno parkirani automobili, na nogostupu u Negrijevoj ulici, ne mogu riješiti ?
3. Na gradskoj tržnici prodavači su u prljavoj odjeći, da li im "Usluga" može preporučiti nekakav kombinezon, rukavice za namirnice, jer stanje je ružno, pogotovo kada dođu turisti ?

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić je u odgovoru rekao: " Falila nam je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za dio parcele na kojoj se gradi parkiralište kako bi kompletirali dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole, no nadamo se da će sve biti dovršeno do Dana Grada na zadovoljstvo svih. Preko ceste je predviđen pješački most, kako bi sigurnost na pješačkoj komunikaciji bila adekvatna". Milan Laković je dodao: " Radilo se o 6 kvadratnih metara površine, parcele za parkiralište".
Gradonačelnik je za Negrijevu ulicu rekao: " Ustrojavamo "komunalno prometno redarstvo", te ukoliko ni to ne riješi problem parkiranja na nogostupu, morat će se postaviti fizičke prepreke – stupići".

Vijećnica Fani Bugarin – Šoljan je pitala:
1. Što je i kada će se ukloniti arhitektonske barijere za invalide u javnim, gradskim i državnim ustanovama, poput suda, gradske uprave, policije i slično?
2. Prehranom djece u osnovnoj školi Poreč, roditelji su nezadovoljni, što će se poduzeti ?
3. Da li se razmišlja povisiti novčani poklon majkama rodiljama u Poreču, sada je 1.000 kuna ?

Gradonačelnik je za arhitektonske barijere invalidima rekao: " Kandidirali smo Grad za jedan od Europskih fondova, kako bi riješili sve barijere za invalide na cestama, ali ćemo sada uključiti i ove koje ste Vi pomenuli. Sada ćemo urediti i prostor za Udrugu invalida".
Edi Štifanić je nastavio: "Mislim da naknade rodiljama možemo podići", no " za prehranu u OŠ prvi put čujem, informirat ću se u školi. Idejno rješenje za parkiralište kod škole ćemo dobiti ovih dana".

Vijećnik Pavlo Ružić je pitao:
1. Kada će biti donešen Detaljni plan uređenja za područje Institut za poljoprivredu i turizam ?
Gradonačelnik je najavio usvajanje prijedloga DPU-a "Institut" na sjednici Poglavarstva grada u prvom tjednu travnja.

Vijećnik Agzelio Pico je rekao da mnogi građani iskazuju interes za zabavne programe na plažama, pa pita:
1. Da li će i ove godine funkcionirati Beach barovi na Gradskom kupalištu i na plaži ispod hotela "Zagreb" ?
2. Mladi traže poticajnu stanogradnju, postoji li plan i za takvu izgradnju na području starog dijela grada, jer mladih gotovo da više i nema u starom gradu ?
3. Kada će se krenuti s obnovom cesta Žatika – Dračevac i Fuškulin – Funtana ?
Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić je izvjestio vijećnike: "Imali smo sastanak sa udrugama mladih i uskoro ćemo im dati prostore, prostore – ispod Glazbene škole – podrumske prostorije za glazbene grupe, likovne i foto radionice i plesne grupe" . Za zabavne programe na plažama, gradonačelnik je rekao: " Razmišljamo o lokaciji Porto Busola".
Na inicijativu vijećnika Picca o poticajnoj stanogradnji za mlade u starom dijelu grada gradonačelnik je rekao sljedeće:
" Ukoliko dobijemo mandat u razdoblju 2009-2013. godina, pozabavit ćemo se rivom, starim gradom i Peškerom, te ovom inicijativom da se za mlade urede potkrovlja i stanovi u adaptiranim starim zgradama".
Štifanić je najavio da uskoro kreće obnova ceste Žatika – Dračevac, no za cestu Fuškilin – Funtana još nisu riješeni pravno-imovinski dokumenti.

Pitanja je bilo još, čitajte i treći nastavak.

R.V.Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email