NEWS

Vijećničko pitanje i inicijative sa GO SDP-a sa 2. sjednice GV Grada Poreča-Parenzo

21.07.2017. 11:34; ; Početna / Politika / Vijećničko pitanje i inicijative sa GO SDP-a sa 2. sjednice GV Grada Poreča-Parenzo
Gašparac G,

Gradski vijećnik SDPa Poreč, Goran Gašparac na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je slijedeće pitanje i predložio inicijative koje prenosimo u cjelosti.

Korištenja državnog zemljišta “Vrtovi” kao javno parkirište – Pitanje upućujem gradonačelniku Peršuriću.

Povodom ovodišnjeg otvaranja parkirališta “Vrtovi” u medijima su se pojavile informacije koje su pomalo zbunjujuće, pa je ostalo pomalo nejasnoe da li je Grad Poreč za 2016. godinu dobio dozvolu od države za korištenje vrtova ili nije. Naime

  1. U tekstu objavljenom na Parentiumu piše da je Grad svih prošlih godina dobijao dozvole za korištenje od DUUDI-ja i da je za tu nasmjenu plaćao godišnju najamninu u iznosu od 88.000 kuna, pa se postavlja pitanje ako je prošle godine dobio suglasnost za korištenje uz naknadu od 88.000 kuna ZAŠTO ove godine za prošlu godinu moraju platiti još dodatnih 150.000 kuna.
  2. u izjavi na službenim stranicama Grada, stoji da će Grad Poreč Pareenzo iznos od 150.000 kuna za korištenje zemljištas u 2016-toj godini, platiti u ovoj godini zajedno sa iznosom od 150.000 kuna za korištenje zemljišta za 2017 godinu (UKUPNO 300.000 KN)
  3. U tekstu objavljenom u Glasu Istre stoji izjava Ajde Temimović (gradski Odjel za odnose s javnošću) da je ove godine Grad Poreč dogovorio cijenu korištenja u iznosu od 150.000 kuna godišnje za 2016. i 2017. godinu, te se još navodi da je za 2016 godinu odobrenje nadležnog ministarstva stizalo na vrijeme, te da je za 2016 (za koju je tek sad dogovoren iznos naknade za korištenje) dozvola za korištenje izdana za rok od 2. svibnja do 31. prosinca

Stoga molim gradonačelnika da mi dostavi kopije svih ugovora sa nadležnim državnim tijelima o korištenju zemljišta “VRTOVI” za 2014-tu,.2015-tu, 2016-tu i 2017-tu godinu, te da mi pismeno odgovori:

  1. da li je Grad Poreč od 2014 godine na ovamo imao dozvole nadležnih državnih tijela za korišenje zemljišta “VRTOVI” i za koju namjenu.
  2. da li je za to korištenje Grad Poreč državi plaćao određenu naknadu i u kojim iznosima
  3. zašto će u 2017 godini Grad državi platiti iznos od 150.000 kuna za korištenje zemljišta u 2016 godini, ako je za 2016 godinu ugovorio iznos od 88.000 kuna za razdoblje od početka svibnja do kraja prosinca, te da li je taj iznos od 88.000 kuna plaćen u 2016 godini.

Budući je u Deteljnom planu uređenja na ovom djelu predviđena izgradnja podzemne garaže iznad koje bi bio tematski park (zelena površina), zanima me što Grad radi po tom pitanju i kada će se realizirati ova planirana investicija, jer ovako stanje parkirališta kakvo je danas naružuje turističku sliku Grada Poreča koji je nekad bio perjanica hrvatskog turizma. Sa ovako neuuređenom parkirališnom površinom u samom centru grada, koja više liči na sajmište u nekoj bivšoj istočnoeuropskoj državi, to zasigurno danas više ne može biti.

INICIJATIVA za formiranjem Inicijativnog odbora za spas i vraćanje Agrolagune u ruke Porečana i građana Poreštine

Inicijativu upućujem gradonačelniku Lorisu Peršuriću

Obrazloženje:

Vezano za slučaj Agrokor, mi u porečkom SDP-u i koaliciji Zajedno možemo više, izuzetno smo zainteresirani za situaciju u Agrolaguni. Određen dio javnosti je već reagirao. te su se pokrenule neke inicijative za otkup većinskog paketa dionica Agrolagune.

O stanju u Agrolaguni se još nije razgovaralo na ovom Gradsko vijeću, jer je sva ta drama oko Agrokora i prelazak većinskog paketa Agrolagune u ruke Agram grupe počela u vrijeme lokalnih izbora. No, sada su se stekli uvjeti da se u taj problem od interesa za sve zaposlene u Agrolaguni i građane Poreštine, osobito male OPG-ove i kooperante Agrolagune, uključi ovo Gradsko vijeće i novoizabrani gradonačelnik. Stoga dajem inicijativu koju upućujem gradonačelniku Peršuriću da se

nivou Grada Poreča formira Inicijativni odbor za spas i vraćanje Agrolagune u ruke Porečana i građana Poreštine, na čijem bi čelu bio gradonačelnik koji je direktno izabran na izborima i predstavlja sve građane, a da se u sastav Inicijativnog odbora uključe:

  • predstavnici pozicije i opozicije
  • posebno nezavisni stručnjaci,
  • predstavnici radnika i malih dioničara,
  • i predstavnici malih kooperanata

Cilj Inicijativnog odbora bio bi pronalaženje mogućnosti i organizascijskih oblika u kojima bi se Grad Poreč-Parenzo, zejedno sa stotinama (tisućama) malih ulagaća – građana i poduzetnika sa područja Poreštine, pa i cijele IŽ -aktivno uključio u otkup većinskog paketa dionica Agrolagune.

Dakle,smatram da bi osnivanje takvog tijela trebao biti konsenzus svih političkih opcija u gradu, da pitanje Agrolagune ne bude neko pitanje na kojem ćemo se politički prepucavati, već da svi zajedno, uz jedan veliki konsenzus, napravimo sve što je moguće u korist naših građana -zaposlenika u Agrolaguni, ali i svih onih koji su vezani za Agrolagunu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a to je cijelo naše selo.

Molim gradonačelnika da mi se na sjednici izjasni o ovoj mojoj inicijativi.

 

INICIJATIVA/PRIJEDLOG izvješće o stanju sigurnosti u Gradu Poreču-Parenzo

Upućujem je predjedniku Gradskog vijeća Pauletiću i gradonačelniku Peršuriću

Budući su se u zadnjih mjesec dana u samom centru Poreča, na gradskoj rivi dogodila tri teška incidenta: dvije pucnjave iz pištolja i jedan napad hladnim oružjem, koja su za posljedicu imala dva ranjavanja naših sugrađana/gostiju. Posljedni incident dogodio se prije dva dana ispred hotela PALAZZO u kojem je mladić od oko 23 godine (po mojim saznjanjima iz Vrsara), probijen nožem u pluća i nalazi se u teškom stanju opasnom po život.

Stoga predlažem da se za slijedeću sjednicu GV-a (koja će se održati početkom kolovoza) u Dnevni red uvrsti točka Stanje sigurnosti u Gradu Poreču, sa posebnim osvrtom na spomenute događaje

 

Print Friendly, PDF & Email