NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Vijećnicima prijave za remećenje javnog reda i mira, IDS traži ostavku Picca

gradsko-vijece-102016
14.10.2016. 21:23; ; Početna / Politika / Vijećnicima prijave za remećenje javnog reda i mira, IDS traži ostavku Picca

Incident koji se dogodio sinoć, na 32. sjednici Gradskog vijeća, u kojem je vijećnik vladajuće koalicije Fabrizio Picco (IDS) fizički nasrnuo na vijećnika iz HDZ-a Dražena Prgića je bez presedana u novijoj povijesti grada. Fizički nasrtaj dogodio se pri kraju sjednice i nije povezan s dnevnim redom sjednice niti raspravom u vijećnici.

Prgić tvrdi da ga je Picco zgrabio za vrat i skoro ugušio. Picco pak opovrgava fizički nasrtaj tvrdeći da ga je tek “ćopio ispod brade”. Bilo kako bilo, nekoliko minuta nakon incidenta na poziv Prgića stigla je i policija koja se oglasila kratkim priopćenjem.

Remećenje javnog reda i mira

– Jučer oko 21 sat porečka je policija zaprimila dojavu o narušavanju javnog reda i mira u prostorijama gradske uprave u Ulici Obala Maršala Tita u Poreču. Policijskim postupanjem utvrđeno je da su se tijekom održavanja javne sjednice,  31-godišnjak i 40-godišnjak verbalno sukobili,  nakon čega je 31-godišnjak odgurnuo starijeg muškarca.  Protiv obojice podnosi se optužni prijedlog poradi počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, stoji u priopćenju policije.

Koji je bio motiv nasrtaja? Po Prgiću sve je počelo kada je na zadnjoj klupi vijećnice primijetio snop kopija dokumenta, približio se te pitao može li ih pogledati. Nakon što mu je to dozvoljeno, sjeo za svoj stol. Prgić nam kaže da se radilo o internom dokumentu IDS-a, a vezan je za iduće lokalne izbore.

– Kad sam počeo prelistavati dokumente, približio mi se Picco i oštrim mi glasom rekao da brišem to s telefona, očito misleći da sam dokumente snimao na mobitel. Odvratio sam mu da je vijećnica javni prostor i na to me uhvatio za grlo i počeo stiskati,  izjavio nam je Prgić koji je zatražio i liječničku intervenciju.

Vijećnik Picco ima pak drugačiju interpretaciju čitave priče.

– Pronašao sam ga kako kopa po mojim dokumentima. Prišao sam mu i više puta tražio da mi vrati uzeti dokument na što je on verbalno nasrnuo na mene i uvrijedio mi majku. U tom trenutku ćopio sam ga ispod brade. Nije istina da sam ga uhvatio za vrat, izjavio nam je Picco.

Nakon ovog događaja uslijedile su političke reakcije, u prvom redu predsjednika Gradskog vijeća Poreča Adriana Jakusa.

Nasilju nije mjesto u vijećnici

– Najoštrije osuđujem nemilosrdni čin koji se dogodio na sjednici gradskog vijeća, kao i svaki drugi oblik nasilja, verbalnog ili fizičkog. Navedeno ponašanje nije u skladu s demokratskim standardima i ovim putem se želim ispričati vijećniku koji je pretrpio nasrtaj, kao i svim ostalim vijećnicima koji su sjednici nazočili te svim građankama i građanima zbog nedoličnog i neprimjerenog ponašanja dotičnog vijećnika, koji je svojim činom narušio ugled i dignitet gradskog vijeća. Gradsko vijeće predstavničko je tijelo u kojem se argumentima suprotstavlja različitom ili drugačijem mišljenju i sloboda govora mora biti zajamčena, jednako kao i fizički integritet svakog vijećnika. Nasilju nije i neće biti mjesto u Vijeću. Kao predsjednik Vijeća jamčim svim vijećnicama i vijećnicima da se ovakvi nemili događaji neće ponoviti, stoji u Jakusovom priopćenju.

Javnosti se priopćenjem obratio i porečki HDZ kojim predsjedava upravo vijećnik Dražen Prgić.

– To je nezapamćeni incident u radu gradskog vijeća Grada Poreča i čisti politički napad. Iznenađen sam postupkom predsjednika Vijeća koji je nakon ovog nemilog incidenta nastavio voditi sjednicu vijeća kao da se ništa nije dogodilo. To je slika politike koju vodi IDS u gradu koji je okićen multikulturalnošću i tolerancijom, pogotovo kriminala koji cvijeta u Poreču, piše u priopćenju.

Osuđuju ponašanje svog vijećnika

Dodaje kako je agresija plod nervoze i nesigurnosti vladajuće stranke “koja je svjesna da će zbog svojih političkih odluka i lošeg vođenja izgubiti vlast pa se tako obračunavaju s političkim neistomišljenicima što je žalosno”, zaključuju u HDZ-u.

O nemilom događaju progovorila je i predsjednica gradske podružnice IDS-a Sanja Oplanić.

– U svoje osobno i u ime cijele gradske podružnice IDS-a Poreč, najoštrije osuđujem nedopustivo ponašanje vijećnika Fabrizia Picca. Apsolutno se ograđujem od takvog ponašanja jer za IDS Poreča nasilje nema opravdanja. Jučerašnji čin usamljeni je incident koji nema nikakvo opravdano uporište te je odraz ponašanja kakvog u IDS-u ne poznajemo, a niti nemamo namjeru tolerirati. Shodno tome, već jutros na izvanrednoj sjednici Predsjedništva IDS-a Poreča donijeli smo odluku o pokretanju postupka protiv vijećnika Fabrizia Picca. Također, zahtijevamo neopozive ostavke Fabrizia Picca sa svih stranačkih funkcija i na mjesto gradskog vijećnika, kao i njegovu javnu ispriku napadnutom vijećniku i cjelokupnoj javnosti, stoji u priopćenju za javnost porečkog IDS-a kojeg potpisuje predsjednica Sanja Oplanić.

Prgić: Sudstvo i policija pod palicom IDS-a

Danas je u našu redakciju došao Dražen Prgić i pokazao nam kako se odvijao nasrtaj. Kaže da je bio okrenut prema stolu predsjednika vijeća. Kaže da je Picco došao sa strane i uhvatio ga bočno za vrat te gurao prema dolje. Dodao je kako je razočaran radom policije koja je i njega prekršajno prijavila za remećenje javnog reda i mira.

– To je nonsens jer nisam vidio kako mi se Picco približava i prilikom nasrtaja nisam imao prilike braniti se. Razočaran sam i time što je policija od dvadesetak vijećnika koji su u onom trenutku bili u vijećnici uzela izjave tek njih šest-sedam, a svi su  odreda članovi vladajuće stranke. Policija je zaključila kako je fizičkom nasrtaju prethodio verbalni konflikt, što nije istina. Nisam iznenađen time, tek razočaran jer jasno je da su sudstvo i policija pod palicom IDS-a,  zaključio je Prgić.

(E. VELAN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email