NEWS
Ljekarna

Vijećnici i građani Novigrada sadnjom stabala protiv uzurpacije zelenog priobalnog pojasa

Sadnja_stabala_Karpinjan_(1)
25.03.2015. 14:26; ; Početna / Crna kronika / Vijećnici i građani Novigrada sadnjom stabala protiv uzurpacije zelenog priobalnog pojasa

Na području zelenog pojasa uz priobalnu šetnicu od Karpinjana do Kastanije, u neposrednoj blizini lokacije na kojoj su nedavno postavljene tzv. workout sprave za vježbanje, zasađeno je danas nekoliko mladih zimzelenih stabala pinije i bora. Stablašice su zasadili djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Neapolis, a podršku im je – unatoč kiši – svojim prisustvom pružila i nekolicina gradskih vijećnica i vijećnika te drugih sugrađana.

Iz Grada Novigrada poručuju da je ova sadnja stabala svojevrsna simbolična poruka i reakcija na nedavno najavljenu uzurpaciju tamošnjeg zelenog pojasa neprimjerenim ugostiteljskim sadržajem, za što je odobrenje dalo Ministarstvo poljoprivrede na prijedlog Hrvatskih šuma, a da Grad Novigrad-Cittanova, na čijem bi se području neprimjereni sadržaj trebao dogoditi, ni u jednom trenutku u tom postupku nije konzultiran (!).

Tome su se javno i nedvosmisleno usprotivili i novigradski vijećnici na posljednjoj, nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj ih je s ovom informacijom upoznao gradonačelnik Anteo Milos. Sve opcije u Gradskom vijeću jednoglasno su se tom prigodom usprotivile najavljenoj uzurpaciji zelenog priobalnog pojasa, zaključivši kako je Grad ovime stavljen pred gotov čin, a Hrvatske šume potpuno su zanemarile javni interes, posebice  imajući u vidu kako je i dalje aktualan stav Grada Novigrada-Cittanova da to područje treba ostati nedirnutom zelenom oazom.

Najavljene su stoga sve raspoložive aktivnosti, od zakonskih postupaka kojima bi se ta odluka poništila, do eventualnih zajedničkih akcija građanskog neposluha, koje će spriječiti da se na ovom specifičnom prostoru dogodi bilo kakav neželjeni i neprimjereni sadržaj.

(REX)

Print Friendly, PDF & Email