NEWS

Vižinada: Uz prodaju mogući zakup i koncesija poljo-zemljišta

28.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vižinada: Uz prodaju mogući zakup i koncesija poljo-zemljišta
75XO011470.jpg

Gotovo dvosatna rasprava i žučljivi zagovor oporbe (IDS-a) nije pomogao, većina vijećnika glasala je da se od Ministarstva poljoprivrede traži dopuštenje za promjenu programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na području općine. Izmjene se odnose na uvođenje mogućnosti zakupa i koncesije, kojih u izvornom, prošle godine prihvaćenom programu nije bilo. Valja napomenuti da je program dobio suglasnost Ministarstva, ali natječaj nije raspisan jer nedostaju dva dokumenta.

Inicijativu za izmjenu programa predstavio je načelnik Marino Baldini kroz pismo namjere direktora Agrolagune Bruna Legovića. Marijan Arman emotivno je branio prihvaćeni program argumentima: kada je u pitanju poljoprivredno zemljište, Općina mora saslušati stav poljoprivrednika, a oni su za to da se najbolje zemljište za sadnju vinograda izloži prodaji; nitko od domaćih ljudi neće saditi višegodišnje nasade na zemlji koja nije u njegovom vlasništvu jer veza između čovjeka i vinograda nije samo ekonomska, nego prvenstveno emotivna; zemlja koju je do sada imala Agrolaguna u zakupu oteta je građanima Vižinade pa je jedino moralno ostaviti im mogućnost da je sada otkupe.

Vijećnik Arman nije protiv da se programom predvidi i zakup, ali na točno određenim parcelama u dolini Mirne gdje se ne sade trajni nasadi. Pitao je načelnika Baldinija što je učinio da spriječi Agrolagunu da »upadne« u posjed državnog zemljišta kod Mastelići, gdje je nedavno obavljeno »rigolanje«, odnosno priprema za sadnju vinograda.

– U našoj je Općini nevjerojatno negativno ozračje prema vinogradarima i vinarima, a ako nam se ne omogući i kupnja zemljišta za nove vinograde, vjerojatno će neki od nas morati potražiti drugi izvor prihoda, rekao je Arman.

Dorijano Ritoša (IDS) zamjerio je načelniku Baldiniju što je potrošio vrijeme za provjeru parcela na kojima Agrolaguna ima vinograde, a nije na pribavljanje dvaju dokumenata koji nedostaju za raspisivanje natječaja za prodaju državnog zemljišta.

U nastavku sjednice prihvaćeni su samo neki prijedlozi Odbora za prostorno uređenje, komunalni sustav i upravljanje nekretninama o prodaji općinskih nekretnina. Dorijano Ritoša primijetio je da se odbor sastaje puno češće nego u ranijim sazivima vijeća, da ne radi veći posao, pa je zaključio da članovi odbora bez razloga stvaraju trostruki trošak proračunu. Naknade članovima odbora iznose 170 kuna po sastanku, predsjednik je načelnik Baldini, a članovi su Bruno Poropat, Boris Marković, Valter Šikman i Leo Ferenac. Između dva vijeća sastali su se tri puta.

– Na jednoj sjednici odbora otvorili ste samo šest koverti zahtjeva, što bi disleksično dijete riješilo u pola sata, rekao je Dorijano Ritoša, uvrijedivši članove odbora. Reagirao je Bruno Poropat: »Još smo se u prošlom sazivu vijeća dogovarali da se odbor sastaje dva puta mjesečno jer su višesatne sjednice zamorne. Nemoj tako vrijeđati i ponižavati ljude. Pa tko si i što si ti da tako govoriš?«.

Zanimljivo, nakon okršaja, prilikom glasanja, vijeće je bilo jednoglasno za prijedloge odbora.

Donesena je odluka o agrotehničkim mjerama za zaštitu, uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, prihvaćena je organizacija desetsatnog redovitog programa lokalnog vrtića, a načelnik je izvijestio o programu obilježavanja Dana općine i blagdana Sv. Jeronima. Tom će prilikom, kako je jednoglasno odlučeno na sjednici vijeća, biti uručena općinska priznanja: zahvalnice će dobiti Gordana Bottezar na prijedlog lokalne Turističke zajednice, Čedo Vižintin na prijedlog Boćarskog kluba, Franc Arman na prijedlog Zajednice Talijana, a plaketu Leo Ferenac na prijedlog Udruge antifašističkih boraca Vižinade.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email