VIŽINADA: SA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

08.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / VIŽINADA: SA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA
34Vizinada.jpg

Većinom glasova na preksinoćnjoj su sjednici vižinadskog Vijeća prihvaćena dva financijska dokumenta – konačni obračun proračuna za prošlu godinu te prvi rebalans ovogodišnjeg. Planirani prošlogodišnji proračun doslovce je prepolovljen jer nije uplaćena ugovorena prodaja dviju školskih zgrada, u Vižinadi i Bajkinima, u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Vijećnici IDS-a Marijan Arman i Dorijano Ritoša burno su negodovali, tim više što je Vijeće prije nekoliko mjeseci donijelo odluku da se kupoprodajni ugovor poništi, što po njihovom mišljenju nije učinjeno. Smatraju da načelnik Marino Baldini namjerno odugovlači s raskidanjem ugovora radi nekih »drugih« interesa. Baldini je to opovrgnuo i rekao da se upravo radi na raskidu ugovora, što je potvrdila i pročelnica Gordana Bottezar.

Predsjednik Vijeća Valter Šikman primijetio je da Općina ima dosta dugovanja, a Dorijano Ritoša predložio da se popišu sve kuće za odmor, jer ih je u posljednje vrijeme puno izgrađeno, a »ubrani« porez je mizeran – svega 9.000 kuna. Pročelnica Bottezar vijećnicima je objasnila razloge rebalansa, odnosno smanjenja ovogodišnjeg proračuna. Poglavarstvo je predložilo njegovo smanjenje za 940.000 kuna pa bi ovogodišnja blagajna bila »teška« 6,45 milijuna kuna.

Najviše otpada na višak prihoda od prošle godine – 2,28 milijuna kuna – što nije ostvareno jer dvije školske zgrade nisu prodane. U rashodovnim stavkama zbog toga minus u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna bilježi investicija izgradnje kanalizacijskog sustava Vižinade. Baldini je dodao da optimizam budi dobro punjenje proračuna u prva tri mjeseca ove godine. Poglavarstvo je uputilo Vijeću na potvrdu poslovnik o radu. IDS-ovi vijećnici Ritoša i Arman, kao i Dario Baldaš, predložili su, zbog loše obaviještenosti vijećnika o radu Poglavarstva, da se u ovaj dokument unese obveza dostavljanja skraćenih zapisnika s donesenim odlukama svim vijećnicima te mogućnost prisustvovanja predstavnika Kluba vijećnika IDS-a sjednicama. Načelnik je to prihvatio pa je to uključeno u poslovnik i on je jednoglasno prihvaćen. Uslijedila je rasprava o naknadama za članove Vijeća, Poglavarstva i radnih tijela. Suzana Dobrilović je u ime Nezavisne liste Adrijana Ritoše predložila da se smanje iznosi koje je Poglavarstvo predložilo za naknade predsjedniku i potpredsjedniku tog tijela, kao i jednokratni iznosi za prisustvovanje njegovim sjednicama. Vijećnici IDS-a naveli su da su predloženi iznosi veći od onih iz vremena kad je Općina »imala« i Poglavarstvo i Vijeće. To je komentirao Elio Pilat, sadašnji član Poglavarstva a višegodišnji načelnik Općine, rekavši da se ne mogu uspoređivati sadašnje vrijednosti s onima od prije osam i više godina. Načelnik Baldini je rekao da će prihvatiti svaki prijedlog što ga usvoji Vijeće, no i sadašnji iznosi prilično su niži od onih u susjednim općinama. Vijećnici su na koncu jednoglasno odobrili da predsjednik Vijeća dobije 0,30, a potpredsjednik 0,15 posto neto iznosa prosječne plaće u općinskoj upravi za prethodni mjesec. Predsjednik Poglavarstva dobivat će 1,30, njegov zamjenik 0,50 posto od tog iznosa, a članovi Poglavarstva 400 kuna, Vijeća 250 i radnih tijela 170 kuna za prisustvovanje sjednici. 

Print Friendly, PDF & Email