NEWS
Best of Poreč

Vižinada – sa aktualnog sata

01.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vižinada – sa aktualnog sata
297Vižinada-Arman.jpg

Aktualni sat protekle sjednice vižinadskog općinskog vijeća obilovao je pitanjima oporbe načelniku Marinu Baldiniju, a prvi se oglasio Marijan Arman (IDS) upitavši je li se što poduzelo oko nestalog sigurnosnog ogledala na izlazu iz sela Vrbani. Odgovorila je pročelnica Gordana Bottezar – mjere su poduzete, a postoji još zahtjeva građana da se na nekoliko nepreglednih raskršća postave ogledala. Svi su se složili da je bolje sigurnosna zrcala postavljati odmah po zahtjevu mještana, bez nepotrebnih procedura. Feručo Marković (IDS) upozorio je da neka sela još nemaju oglasne ploče. Bottezar je pojasnila kako je prva »tura« ploča, na autobusnim stanicama i mjestima s većom frekvencijom ljudi, postavljena, a druga dolazi na red krajem ove godine ili početkom iduće.

Uslijedilo je mnoštvo pitanja i prijedloga ideesovog vijećnika Dorijana Ritoše – o potrebi ponavljanja sječe grmlja kojim su obrasle trase, loše pokošenom okolišu autobusnih stajališta te neograđenim deponijima, uz pohvalu njihove sanacije. Baldini je kazao da su putovi posječeni prije svega tri tjedna, ali će se zbog iznimno kišovitog ljeta posao morati ponoviti. Doduše, samo na nekim mjestima, jer za cjelokupnu ponovnu sječu nema sredstava, a ni potrebe. Sanirana odlagališta ogradit će se čim prije, paluni su već stigli, čeka se samo povoljnije vrijeme, odgovorila je pročelnica, a travu oko autobusnih stanica ročnici su pokosili nekoliko dana ranije.

Ritošu je zanimalo i zašto kasni nasipavanje bijelih cesta. Načelnik je odgovorio da su radovi odgađani zbog klimatskih prilika, ali će ubrzo početi. Vijećnik oporbe zanimao se i za izgradnju javne rasvjete na potezu Ferenci – Crklada. Napomenuo je da se i lani s tim otezalo, a onda je došao kraj godine i više nije bilo novca u proračunu. Bottezar je odgovorila da se natječaj priprema, a načelnik dodao kako će se nastojati da rasvjeta bude ekološka, jer je dugoročno isplativija i ne rasipa energiju.

Ritoša je iznio i pritužbe mještanina Crklade kojem je oštećena rešetka dok je čišćen snijeg. Bottezar je odvratila da je taj isti građanin već rekao da je sve u redu te da neće tražiti popravak rešetke koja se, uzgred, nalazi na javnoj površini. Na kraju je Baldini obećao da će se osobno uvjeriti o čemu je riječ. Isti je vijećnik upitao i zašto djelatnicima općinske uprave nije isplaćen regres u skladu s kolektivnim ugovorom, već mnogo manji. Baldini se složio da je regres doista premali, s obzirom na kvalitetan rad i zalaganje općinskih djelatnika, ali se do svote od tisuću kuna došlo u dogovoru s računovođom te ona nije mogla biti veća.

Osim toga, na sastanku koordinacije četiriju manjih općina Poreštine odlučeno je da će se svim djelatnicima isplatiti isti iznosi. Marijan Arman je na to predložio da se zauzme odlučniji stav i ne dopušta drugima da kroje općinsku politiku, barem u dijelu koji se tiče vižinadskog proračuna i općinskih djelatnika. Baldini se nije složio, objasnivši kako je savez manjih općina potreban, jer četiri slabije općine zajedno su jače. Za te privilegije ponekad treba nešto i žrtvovati, kazao je.

Preuzeto iz Glasa Istre – M. DODIĆ

Tko će igrati graničara?

Na samom kraju aktualnog sata, koji je trajao i nešto više od predviđenih 45 minuta, Ritoša je upitao pročelnicu kolike su dimenzije nove dvorane u Vižinadi, jer postoje dvojbe hoće li se u njoj moći uopće igrati graničara. Baldini je replicirao da takvo pitanje zaslužuje dokumentirani odgovor te obećao Ritoši dostaviti sve papire, uz komentar da se i u manjim dvoranama u Istri sasvim lijepo može igrati graničara. Ocijenio je investiciju dobrom, a pored dvorane izgradit će se i igralište, veći dio dana izloženo suncu te odlično zaštićeno od bure.

M. Dodić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani