NEWS

Vižinada: Općina neće tri milijuna kuna

30.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada: Općina neće tri milijuna kuna
692GO134342.jpg

 »Nemamo zapravo o čemu glasati, jer je odluka donijeta ranije, samo je treba provesti«, ovim je riječima načelnik Marino Baldini zaključio raspravu i telefonski sazvanu sjednicu Poglavarstva, kojoj su prisustvovali predsjednik Općinskog vijeća Valter Šikman i pravnica Samanta Bubičić, a član Poglavarstva Snježan Pahović bio je opravdano odsutan. Na sjednici se raspravljalo o novim okolnostima nastalim u slučaju prodaje starih školskih zgrada u Vižinadi i Bajkinima. Naime, već je ranije donijeta odluka da se ugovor raskine, ali je u međuvremenu na račun Općine stigla uplata za kupljene zgrade, nakon što je kupac, zagrebačka tvrtka Infoecho, i posljednji rok Poglavarstva prekoračio za dva tjedna.

Uplata stigla naknadno i bez kamata

– Svi znate koliko se dugo trudimo naplatiti novac po tom

ugovoru, znate i da je Infoecho ponudio kvalitetan program, ali nisu poštovali niti jedan zadani rok, pa ni onaj koji su sami ponudili. Uplata je stigla naknadno i to bez kamata i zapravo nakon raskida ugovora. Osobno mogu reći da je u projekt uloženo puno truda, da je u pitanju veliki novac, ali moramo paziti da ne izazovemo još veće probleme nego što već imamo«, rekao je načelnik Baldini, podsjećajući da su prije više od mjesec dana odlučili ponovno oglasiti prodaju škole u Bajkinima.

Pravnica Bubičić rekla je da u kupoprodajnom ugovoru stoji da ga se može raskinuti ako prodavatelj ne poštuje rokove. »Vaša posljednja odluka od 1. travnja nije poštovana, dakle ugovor konačno stvarno nije ispunjen, smatra se raskinutim i novac koji je stigao kasnije treba vratiti kupcu«, rekla je pravnica. Adriano Ritossa dobio je potvrdan odgovor na pitanje je li Općina »pravno čista« ako vrati novac, a Elio Pilat rekao je da mu je »strahovito žao što se ovako nešto dogodilo, jer ćemo se odreći iznosa koji je jednak ostvarenju prošlogodišnjeg proračuna, a koji je planiran za gradnju kanalizacije, koja se očito neće napraviti«.

Političke konotacije

– Ova tema, nažalost, ima i političke konotacije. Stekao sam dojam da se jedva čekalo da nastane nekakav problem s ovim ugovorom pa da ga se raskine. Od početka je bilo otpora. Politički problemi u svezi s tim postoje i ne trebaju nam veći. Odluku Vijeća nemamo što komentirati, treba je poštovati, ali mi je strašno žao što će to značiti zastoj u razvoju općine, a treba reći i da smo prema kupcu učinili dosta pogrešaka, rekao je Pilat.

I Baldiniju je žao, rekao je da je »moralno na strani Infoecha i za to da se novac primi«, ali da niti jedan rok nije poštovan, da je Općina zbog toga imala problema i dodatnih troškova. Predsjednik Vijeća Šikman rekao je da »…prema Zakonu o lokalnoj samoupravi općinskim nekretninama gospodari Poglavarstvo, koje prilikom donošenja odluka ne treba razmišljati o tome hoće li se koji vijećnik buniti, jer će svi vijećnici morati poštovati odluku Poglavarstva«.

Činjenica da je gradnja kanalizacije u povijesnom dijelu Vižinade, za koju bi uskoro trebala biti izdana građevna dozvola, izbačena iz proračuna zato što nema novca za tu investiciju, ako vrate onaj koji je 24. travnja stigao na račun, nije utjecala na to da se Poglavarstvo predomisli, kao ni to što vraćaju iznos jednak čitavom prošlogodišnjem općinskom proračunu. A niti jedan zakon nije ih priječio da u subotu ujutro donesu drugačiju odluku.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email