NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Vižinada: Devedeset tisuća više za sadni materijal i javnu rasvjetu

23.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada: Devedeset tisuća više za sadni materijal i javnu rasvjetu
750GO186696.jpg

U prošloj je godini ostvaren 5,1 milijun kuna prihoda, što je više od 96 posto plana, i 4,7 milijuna rashoda, izvijestila je općinske vijećnike pročelnica Gordana Bottezar, govoreći o godišnjem obračunu. Pokrivanjem manjka iz prethodne godine ostaje 91 tisuća kuna, za koliko su vijećnici odlučili povećati ovogodišnji budžet, te će on sad iznositi 6,16 milijuna. S novih šezdeset tisuća iznos za nabavu sadnica vinove loze, maslina i voćki povećat će se na 110 tisuća.

Općina će sadnice sufinancirati s 27 posto potrebnog iznosa, četrdeset posto će, kao i dosad, podmiriti sami poljoprivrednici, dok će 33 posto pokriti Županija. Trideset tisuća kuna više nego ranije namijenjeno je izgradnji javne rasvjete, a još 1.200 za opremu za održavanje zelenih površina. Potvrđena je i jednogodišnja naknada za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta od 260 kuna po hektaru, koju je predložilo poglavarstvo.

Pokrenuta je i rasprava o potraživanjima za porez na tvrtke i reklame od 220 tisuća kuna te za komunalnu naknadu od približno 190 tisuća. Kako je rekao član poglavarstva Elio Pilat, u slučaju poreza na tvrtke i reklame radi se pretežno o dugovanjima, nastalim čak i prije desetak godina, koja postoje samo na papiru i koja nikad neće moći naplatiti jer se odnose na tvrtke koje više ne postoje. Općinski odbor za gospodarstvo zato je predložio formiranje povjerenstva koje će ta dugovanja analizirati. Marijan Arman (IDS) je komentirao da je smiješno da se ta dugovanja toliko vremena nepotrebno vode i opterećuju proračun, pogotovo zato jer je vijeće ranije bilo donijelo odluku da se ona izbrišu. Pročelnica je na to objasnila da porez na tvrtke za njih vodi porezna uprava u Poreču, od koje su krajem siječnja dobili očitovanje o poduzetim mjerama u kojemu, između ostalog, kažu da Općina ne može izvršiti otpis dugovanja za porez na tvrtku, a njegov znatan dio bit će otpisan kad se okonča likvidacija tvrtki koje nisu poslovale u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da bi dio tih postupaka trebao biti gotov u ovoj godini. Rekla je također da im porezna uprava ne može izdati popis dužnika. Tema dugovanja bi se uskoro ponovno trebala naći i na poglavarstvu.

Prema prihvaćenom rasporedu ovogodišnjih proračunskih sredstava političkim strankama, na osnovi zakona i općinskog Statuta te prema broju vijećnika, IDS-u mjesečno pripada 360 kuna, nezavisnoj listi 280, SDP-u 279 i HSS-u 90 kuna. Na samom početku sjednice bilo je riječi o povratku trojice vijećnika koji su »zamrznuli« svoje mandate ulaskom u poglavarstvo, čiji članovi, nakon izglasavanja nepovjerenja bivšem načelniku, više nisu. Budući da nisu u propisanom roku aktivirali svoje vijećničke mandate, vijeće je zatražilo mišljenje nadležnog ministarstva, ali ono još nije stiglo.

Općeprihvaćeno rješenje do kojega su zasad došli, ali čiju zakonitost treba provjeriti, jest da Marino Baldini (SDP) odustaje od mjesta vijećnika (ali ostaje u odboru za komunalni sustav, upravljanje nekretninama i poljoprivrednim zemljištem) i nastavlja s radom njegova zamjenica Laura Kešec, Bruno Poropat (SDP) vraća se u vijeće budući da njegov zamjenik odustaje od te dužnosti radi bolesti, dok se nezavisni vijećnik Adrijano Ritoša još nije izjasnio.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email