NEWS

Video simulacija: Što bi se dogodilo da je turski brod eksplodirao ili potonuo

14.02.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Video simulacija: Što bi se dogodilo da je turski brod eksplodirao ili potonuo
223buktinja2.jpg

VIDEO i cijeli članak 

Istražili smo što bi takva ekološka katastrofa značila za hrvatski turizam, podmorje, malog čovjeka – ribara koji od mora živi i hrani svoju obitelj.

U slučaju izlijevanja nafte iz broda u more događa se nekoliko procesa, nafta se počinje širiti, stvara film, a debljina tog filma ovisi o temperaturi mora.

Dio nafte počne toniti, a dio plutati po morskoj vodi, što negativno utječe na morski okoliš. Najviše bi štete nafta nanijela ribljim jajima i ličinkama.

Sve se pogoršava kad se naftna mrlja približi obali jer naša je obala kamenita i šljunčana što znači da je čišćenje veoma otežano. Uostalom, da se samo djelomično smanji nastalo onečišćenje i uspostavi ponovo normalno stanje u priobalnom dijelu obale, potrebno je i do 10 godina.

Nafta je izuzetno pogubna za faunu, može otrovati na nekoliko načina, primjerice, pticama slijepi perje, pa ne samo da ne mogu letjeti nego im je poremećena i termoregulacija.

Do kontaminacije cijelog sjevernog Jadrana u samo nekoliko dana, došlo bi da se radilo o tankeru koji se zapalio preko vikenda i da je pri tome  bilo nemirno more, stoga je scenarij koji se doista i odigrao, zapravo bio najbolji mogući, tvrde znalci. 

Print Friendly, PDF & Email