NEWS

Veljko Rogošić, legenda, preplivao dionicu Grado – Riccione = 205 km !

31.08.2006. 00:00; Učitavanja: 160; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Veljko Rogošić, legenda, preplivao dionicu Grado – Riccione = 205 km !
304IMG_1194m.jpg

Točno godinu i 3 dana nakon preplivavanja hrvatske strane Jadrana, od Savudrije do Punte Oštra na Prevlaci, neumorni Rogošić uspio je postaviti novi svjetski rekord (za sada neslužbeni) u plivanju na otvorenim vodama bez dodatne opreme (peraje, maske, …)

29. kolovoza u 16 sati i 11 minuta Rogošić je krenuo iz talijanskog mjesta Grado (30-ak kilometara od Trsta) u smjeru Riccione-a, ispod Riminija.

Veljko Rogošić plivao je relativno ravnom linijom, tako da je jednim dijelom prolazio uz granicu teritorijalnih voda Republike Hrvatske, u smjeru Riminija. Prema međunarodnim pravilima, plivač ne smije dodirnuti čamac niti izaći iz vode za vrijeme takvog poduhvata, tako da je Rogošić uzimao piće i hranu u moru, i na takav način obavio čak 14 manjih obroka, prije svega voća bogatog ugljikohidratima, i vode.

Nakon točno 50 sati i 10 minuta plivanja Veljko Rogošić doplivao je do Riccione-a, ispod poznatog talijanskog ljetovališta Rimini.

Prema mjerenjima pilota u pratnji, preplivao je 205 km, a s devijacijama čak 225 km !

U tijeku plivanja pratio ga je prije svega sjeverni vjetar, a u noći od srijede na četvrtak plivao je i po nevremenu. Srećom, vjetar je puhao u leđa, a na ruku mu je išla i morska struja koja u tom dijelu Jadranskog mora ide upravo od Trsta prema jugu Italije.

Temperatura mora varirala je od 24 do 25 stupnjeva dok je temperatura zraka bila i ispod 16 stupnjeva Celzija.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, dosadašnji svjetski rekord u plivanju na otvorenom moru držala je Australijanka Susie Maroney koja je 1. lipnja 1998 godine, u starosti od 24 godine, preplivala 197 km bez dodatne opreme od Mexica do Cube u vremenu od 38 sati i 33 minute, u zaštitnom kavezu.

Obzirom da je u Rogošićevoj pratnji bila međunarodna komisija i da je pothvat zabilježen video kamerom, vjerujemo da neće biti problema za dobijanje i službene potvrde Guinessove knjige rekorda o ostvarenom novom svjetskom rekordu u maratonskom plivanju.

Više informacija očekujemo nakon povratka Veljka Rogošića i pratećeg tima u Hrvatsku, a nadamo se da ćemo ga u subotu moći pozdraviti i na Porečkom Delfinu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email