NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Velike tvrtke o javnosti: mediji su neobjektivni, novinari i udruge nestručni

09.10.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Velike tvrtke o javnosti: mediji su neobjektivni, novinari i udruge nestručni

Premda je u pozivu stajalo da je cilj rasprave "prikupiti saznanja o razlozima učestalih slučajeva protivljenja javnosti, nekih medija, pa i političkih krugova prema izgradnji velikih energetskih objekata", a uvodničar izjavio da je cilj pronaći optimalni način ponašanja prema javnosti i stvoriti kulturu dijaloga, umjesto teme iz naslova skupa, prisutni su uglavnom slušali o kritikama Hep-a, Janafa-a, Plinacroa i predstavnika akademske zajednice na račun neobjektivnosti medija, nestručnosti novinara i neutemeljenih kritika udruga

Rasprava se, prema onom što se moglo čuti, trebala zapravo zvati "Odnos velikih tvrtki prema javnosti". Neki su izlagači sveli javnost na medije, s čijim načinom predstavljanja projekata nisu zadovoljni, zaboravljajući u potpunosti, na primjer, nužnost dijaloga s lokalnom zajednicom. Svi su govornici pokazali nerazumijevanje prema ulozi organizirane javnosti tj. udruga, pripisujući im neargumentirano protivljenje projektima koji "su preduvjet gospodarskog razvitka Hrvatske". Tako je, na primjer, Mate Babić s Ekonomskog fakulteta utvrdio da "bez infrastrukturnih projekata nema razvoja; sprječavajući infrastrukturne projekte udruge sprječavaju razvoj Hrvatske". Janaf-ov predstavnik, Jakov Despot, priuštio je prisutnima ogorčeno predstavljanje slučaja neuspjelog projekta Družba Adria, najčešće koristeći riječ neistina da bi opisao argumente javnosti protiv tog projekta.

Tonovi su s kritičnih u trenucima prelazili u apsurdne, pa je tako jedan od izlagača izjavio da se u odnosu s javnošću radi o "metodama specijalog ratovanja", zatim smo čuli stavove omalovažavanja poput osporavanja prava javnosti da se izjašnjava o tim projektima jer "javnost nikada neće biti ni stručna ni znanstvena", zatim paušalnih izjava da "su strahovi javnosti u vezi s projektima neutemeljeni", pa sve do izjave da "mediji zrcale reakcije marginalnih grupa pojedinaca". Jedan je govornik čak samouvjereno izjavio da je "javnost shvatila grešku u vezi s protivljenjem projektu Družba Adria".

Da organizatora zapravo nije pretjerano zanimalo što javnost misli o toj temi dalo se zaključiti po tome što kao izlagače nisu pozvali predstavnike udruga, te po vremenu koje je određeno za raspravu – 15-ak minuta na samom kraju. Predstavnica Zelene Istre iskoristila je priliku da iznese svoje mišljenje o izlaganjima čiji kritični ton unaprijed otežava dijalog s javnošću, da navede primjere iz prakse spomenutih projekata gdje su, rješenja nametnuta, a javnost ignorirana, o otežanom pristupu javnosti informacijama o projektima itd.

Korisnih informacija o novim infrastrukturnim projektima bilo je vrlo malo, jedna od njih bila je informacija o današnjoj godišnjoj potrošnji plina u Hrvatskoj, koja iznosi nepunih 3 milijarde m3. Procjenjuje se da će potražnja u razdoblju do 2015. narasti na 4-4,5 milijardi m3 godišnje, što znači da se najavljeni LNG terminal neće graditi samo za svoje potrebe, jer je terminal najmanjeg godišnjeg kapaciteta veći od naših potreba.

Zelena Istra, 09.10.2006

Print Friendly, PDF & Email