NEWS
Ljekarna

Velika ulaganja u zdravstvo na području Poreštine

1
05.03.2018. 18:44; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Velika ulaganja u zdravstvo na području Poreštine

Gotovo dva milijuna kuna godišnje izdvajaju Grad Poreč i općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar kako bi održale nadstandard u zdravstvu – iznos je to koji su danas, 5. ožujka 2018., predstavili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i načelnici općina Funtana, Vrsar i Tar-Vabriga Mladen Grgeta, Ivan Gerometta i Nivio Stojnić tijekom potpisivanja ugovora o financiranju troškova stanovanja za voditeljicu biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja u Poreču.

Bivša voditeljica porečkog laboratorija otišla je u mirovinu, a nova je liječnica stigla iz Šibenika i s radom je počela 1. veljače. Budući da se radi o deficitarnom zanimanju i da liječnika ove struke nije bilo lako naći, kako bi se osigurao rad i funkcioniranje laboratorija, a liječnica zadržala – ponuđeno joj je plaćanje smještaja. Na godišnjoj razini za stan voditeljici biokemijskog laboratorija tri će općine izdvajati 27 tisuća kuna.

– Grad Poreč već od lipnja 2016. plaća stan ginekologinji i stan za još dvoje liječnika hitne medicinske pomoći, odnosno, tri tijekom ljetne sezone, što godišnje dođe 90 tisuća kuna, rekao je gradonačelnik Peršurić i nastavio: –  Financiranje troškova stanovanja deficitarnim liječnicima samo je dio mjera koje se provode kako bi se održao nadstandard u zdravstvu. Stanovnici Poreštine nadstandard zaslužuju ali su i na njega navikli. Podsjećam, dio tih mjera nisu u ingerenciji lokalnih samouprava, ali mi smo se svejedno angažirali kako bismo to i osigurali, rekao je Peršurić.

Sufinanciranje izgradnje pulske bolnice i osiguravanje dodatnog tima Hitne medicinske pomoći u Poreču 

Zasigurno jedna od najvećih investicija u zdravstvo je iznos od 7,6 milijuna kuna, kojim Poreč sudjeluje u sufinanciranju kredita za izgradnju i opremanje nove pulske bolnice, a kredit će se otplaćivati do 2036. godine. Ove će godine za plaćanje interkalarnih kamata Poreč izdvojiti 234 tisuće kuna, a idućih godina bit će to oko 580 tisuća godišnje. Iz porečkog budžeta godišnje se izdvaja  i112 tisuća kuna za besplatan mamografski pregled 800 sugrađanki starijih od 40 godina, a za preventivne aktivnosti programa usmjerenih prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti koštanog sustava i sličnog izdvaja se još 300 tisuća.

– Kako bi vrata porečke Hitne medicinske pomoći uvijek bila otvorena, Grad Poreč godišnje izdvaja 500 tisuća kuna, okolne općine 112, a Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra još 270 tisuća kuna za dodatni tim. Prošle smo godine za nabavu odjeće i obuće za rad djelatnicima Hitne u sklopu osiguranog nadstandarda izdvojili 60 tisuća kuna, a ove godine ćemo s 270 tisuća kuna financirati kvalitetnije novo vozilo hitne za porečku ispostavu, dodao je gradonačelnik Peršurić.

Načelnici okolnih općina dodali su kako iz svojih budžeta sufinanciraju opremanje lokalnih liječničkih ambulanti, ali i da su svi svjesni problema nedostatka potrebnog kadra, te da plaćanje stana mladoj liječnici dobar potez u smjeru zadržavanja deficitarnog kadra. Olakšavajuća je okolnost da si grad i općine, dijelom i zbog turizma, mogu priuštiti ovakva ulaganja u zdravstvo.

– No što se tiče deficitarnog kadra, potrebno je dugoročno razmišljati. Zato i imamo u planu stambenog zbrinjavanje liječnika i medicinskih sestara, profesora određenih struka i policajaca, zaključio je Peršurić.

Print Friendly, PDF & Email