NEWS

Velika očekivanja istarskih gospodarstvenika od budućih mjera na svim razinama – Utjecaj COVID-19 virusa na istarsko gospodarstvo

hgk-pula
20.03.2020. 21:42; ; Početna / Gospodarstvo / Velika očekivanja istarskih gospodarstvenika od budućih mjera na svim razinama – Utjecaj COVID-19 virusa na istarsko gospodarstvo

Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Pula u proširenom je sastavu održalo sjednicu elektroničkim putem u cilju što objektivnijeg informiranja o aktualnom stanju u svim gospodarskim djelatnostima u Istarskoj županiji i donijelo sljedeće zaključke.

Svjedoci smo već nastalih velikih šteta u gospodarstvu koje su uzrokovane širenjem koronavirusa, prvenstveno u prerađivačkoj industriji koja je unazad dva mjeseca osjetila zastoj isporuka iz Kine i drugih pogođenih zemalja kao i pad narudžbi zbog širenja epidemije u susjednim zemljama koje su naši najveći ekonomski partneri i tržište. Velike štete prisutne su u djelatnostima koje su na udaru restrikcija ograničenog socijalnog kontakta kao mjera ograničavanja i usporavanja širenja epidemije, odnosno u sektoru ugostiteljstva i osobnih usluga, dok je turizam direktno pogođen.

Prijevoz je doživio najveće poremećaje i restrikcije, uz izrazito velike napore prijevoznika, vozača i svih službi koje u tom procesu sudjeluju. Prijevoznici upozoravaju kako se stanje na terenu razlikuje u odnosu na donesene odluke Stožera. Prisutna je netransparentnost u postupanju službenih tijela – prisutne su različite informacije i postupci u vezi s provođenjem mjera, tumačenjem odluka i izdavanjem rješenja. Zbog karantene koje je osigurana u Puli  prijevoznici voze 30 do 80 kilometara duže, pa postoji potreba za osiguravanjem karantena za vlastite vozače. Zbog otežane isporuke dolazi do kvarenja svježe robe kao i do nedostatka repromaterijala u tvornicama. Zbog nerazumljivosti objavljenih odluka koje se često nadopunjavaju i mijenjaju stvara se dodatna nesigurnost zbog čega nije moguće ništa planirati.

Graditeljstvo nastavlja raditi uz primjenu sigurnosnih mjera među radnicima za zaštitu od koronavirusa. U tom su sektoru uvjeti rada pogodni za nastavak svih ugovorenih radova, a na ruku ide i promjena u režimu rada trgovina građevinskim materijalom koju je zatražilo Udruženje graditeljstva HGK te dobilo odobrenje za poseban način rada.

U sektoru trgovine mali trgovci koji se opskrbljuju iz inozemstva, osobito svježim proizvodima biljnog i životinjskog porijekla te živim biljkama i zbog toga ne mogu držati zalihe, nemaju rezervi da bi mogli sami prebroditi ovaj zastoj u opskrbi i potražnji pa najavljuju otpuštanja.

Poslovanje velikog broja ICT tvrtki u potpunosti ovisi o tvrtkama koje trenutno ne rade ili rade djelomično (promet i turizam) stoga ovaj sektor osjeća direktne posljedice i neizvjesno je koliko će još dugo moći izdržati s pokrivanjem plaća. U ovom sektoru  došlo je do pada narudžbi na domaćem i na stranom tržištu, otežana je naplata, posebice od klijenata iz Republike Italije. Također, prisutna je odgoda ili obustavljanje investicija, odnosno programa koji se razvijaju za strane partnere.

Svi dionici u lancu suočeni su s padom prihoda, povećanim troškovima prijevoza i logistike, povećanim troškovima zaštite na radu i zaštite od epidemije, neizvjesnošću do kada će ovakvo vanredno teško stanje trajati, pa su već suočeni s problemom smanjivanja broja zaposlenika, smanjivanjem plaća i reduciranjem svih troškova za koje je to moguće (od najma prostora, opreme i dr.)

Interventne ekonomske mjere koje je donijela država kao i lokalna vlast pozdravljaju se kao neophodne i brzo donesene s jasnim stavom da ih je potrebno znatno nadograditi i pratiti situaciju po svim sektorima, donijeti provedbene propise koji će biti jasni i što jednostavniji za primjenu, kako bi svi mali i srednji poduzetnici što lakše ostvarili potpore po raznim mjerama s ciljem zadržavanja zaposlenosti uz promijenjene uvjete rada kao i poslovanja u ovim uvjetima.

U tom smislu veliki gospodarski subjekti u Gospodarskom vijeću HGK – ŽK Pula predlažu da se HGK odredi kao glavna informativna točka koja bi sve službene informacije o mjerama, provedbenim propisima i postupcima koje definiraju nadležna ministarstva, a koje treba provesti svaki potencijalni korisnik jedne ili više mjera, i dalje pravovremeno dobivala i stručno komunicirala sa svojim članicama.

Generalna je ocjena istarskih gospodarstvenika kako će pandemija koja je evidentna i sve mjere protiv nje donijeti dugoročne posljedice za gospodarstvo. Jednoglasno je mišljenje da možemo biti zadovoljni funkcioniranjem županijskog i nacionalnog Stožera i povjerenjem kojim odaju stručnjaci u tim tijelima. Komora i Stožer vrlo blisko surađuju u cilju prevladavanja pojedinih gospodarskih problema.

Budući da je Stožer civilne zaštite Istarske županije ranije uveo strože protuepidemijske mjere, istarski poduzetnici očekuju da će se to valorizirati prilikom korištenja prava temeljem mjera Vlade.

Print Friendly, PDF & Email