NEWS

TZG Poreč: Nakon uspješne predsezone predviđa se i dobra glavna sezona

DSCN1420
16.06.2019. 21:00; Učitavanja: 241; Početna / Gospodarstvo / TZG Poreč: Nakon uspješne predsezone predviđa se i dobra glavna sezona

autor: Davor Šišović, Glas Istre
Kako su poslijeuskrsni katolički blagdani o kojima turisti u većem broju dolaze u Istru lani padali u svibnju, dok ove godine padaju u lipnju, rezultati turističkog prometa su u većini turističkih destinacija za prvih pet ovogodišnjih mjeseci lošiji nego u istom lanjskom razdobliu. Poreč tako od siječnja do kraja svibnja bilježi 130 tisuća turističkih dolazaka i pola milijuna ostvarenih noćenja, što je za 17.000 noćenja manje nego u lanjskih prvih pet mjeseci.

Početak lipnja bolji nego lani
To je zapravo jako dobro, čak smo očekivali lošiji rezultat budući da je prošla godina za Poreč bila rekordna s 3,4 milijuna ostvarenih noćenja. Uskrs i Prvi maj bili su odlični, a početak lipnja također je jako dobar, bolji nego lani, kaže nam direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik. Ukupni porečki smještajni kapacitet iznosi 32.000 kreveta, od čega je u predsezoni popunjeno u prosjeku 17.000 kreveta dnevno.

Iako se prije pola godine na to upozoravalo kao na akutan i ozbiljan problem, turističke tvrtke se posljednjih tjedana ne žale da im nedostaje radne snage. Velenlk stoga vjeruje da su se hotelijeri na vrijeme pripremili za sezonu i doveli radnu snagu iz drugih zemalja.
Mi smo multikulturna sredina i ovdje su dobrodošli svi koji žele raditi, kaže Velenlk.

Uoči glavne turističke sezone dovršena je jedna velika javna turistička investicija: obnovljena ]e i uređena plaža Materada, što je projekt vrijedan 5,7 milijuna kuna od čega je 1,5 milijuna kuna podmirila porečka Turistička zajednica. U planu je još nekoliko večih investicija u porečku turističku infrastrukturu koje međutim neće biti dovršene za ovu sezonu, jer se za vrijeme glavne sezone ne smiju izvoditi radovi.
Do kraja ove godine se tako planira urediti adrenalinski bike-park u zoni gradskog kupališta vrijedan 750.000 Kuna, dogodine je u planu izgradnja outdoor igrališta za djecu također na gradskom kupalištu vrijednog 300.000 Kuna, a kontiunirano se obnavljaju i porečke fasade u što će se ove godine uložiti 250.000 Kuna, što također doprinosi podizanju turističkog imidža Poreča.

Porečani su jako zadovoljni i s posjećenošću i uspješnošću proljetnih manifestacija, pogotovo onih koje su generirale veći broj noćenja, kao što su primjerice Dance star festival, Olimpijski triatlon ili dosad održane masovne biciklističke utrke.

Za manifestacije 5,2 milijuna Kuna
Turistička zajednica inače veliku pažnju posvećuje manifestacijama: kroz pet godina budžet posvećen različitim javnim turističkim programima je udvostručen i za ovu godinu iznosi 5,2 milijuna Kuna, a mjerenjem njihovih učinaka utvrđeno je da su kroz zadnje četiri godine upravo manifestacije pridonijele ostvarenju 270.000 novih noćenja u predsezoni i nosezoni.
Među značajnim manifestacijama koje slijede kroz predstojeće ljeto Velenik izdvaja Judo festival u drugoj polovici lipnja, povijesni festival Giostra od 21. do 23. lipnja, Poreč Open air festival koji će se održavati od 30. lipnja pa sve do 7. rujna, Rise Up festival početkom srpnja, tu su još dječja i ženska verzija triatlona odnosno Ironmana 6. kolovoza, festival Jazz u Lapidariju kroz cijeli srpanj i kolovoz, Street art festival u kolovozu, plivački maraton Porečki delfin zadnjeg vikenda kolovoza, od 31. kolovoza do 7. rujna održat će se Big game fishing turnir i Tunalicious street food festival, a za ljetom će uslijediti i događajima jako bogata jesen.
Dobra predsezona povod je očekivanjima da će i glavna turistička sezona na Poreštini biti izvrsna, kaže Nenad Velenik, i najavljuje da će već slijedeća sezona, onda 2020. godine biti pripremana i vođena sasvim drugačije nego dosad.

Pri kraju su naime pripreme za osnivanje turističkog klastera Porečka rivijera, u koji bi uz grad Poreč ušle još i općina Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Kaštelir-Labinci, Vižinada i Višnjan, dakle skoro cijelo područje nekadašnje velike općine Poreč.
Teritorijalno tu nedostaje još samo općina Sv. Lovreč, koja je udružena u Turističku zajednicu središnje Istre, ali Velenik smatra da to nije prepreka za pristupanje klasteru, pa će se pregovori o pridruživanju povesti i s Lovrečanima. Klasterskim se udruživanjem ne mijenja i ne narušava ustroj turističkih zajednica, one ostaju u funkciji u području svojih nadležnosti, dok bi funkcija klastera bila ponajviše promocijska.

Jačanje pozicije Porečke rivijere
Kako se u plansko-strateškim dokumentima Poreč pozicionirao kao “vodeća destinacija obiteljskog i aktivnog odmora u Hrvatskoj”, klasterska suradnja kretat će se u pravcu jačanja pozicije Porečke rivijere kao zajedničke destinacije, te u pravcu poticanja porasta potražnje u predsezoni i posezoni, i porasta potrošnje po gostu. U dosadašnjim klasterskim dogovaranjima definirano je deset osnovnih ciljeva odnosno područja turističke ponude i promidžbe na kojima treba zajedno pojačano raditi: to su razvoj outdoor događaja, upravljanje događanjima, osmišljavanje ponude putem turističkih kartica, brending i komunikacija, izrada novog klasterskog web-portala, aktivnosti na društvenim mrežama, infrastrukturni zahvati u prostoru, razvoj enogastronomije, razvoj interpretacijskih centara te razvoj
kongresnog turizma.

Zasebnl projektni timovi
Klasterom bi se upravljalo posredstvom zajedničkog odbora, za svaku inicijativu osnivali bi se zasebni projektni tjmovi, a u klastersku suradnju ugrađeno je i načelo solidarnosti: Općine odnosno turističke zajednice koje imaju more podmirivale bi sve marketinške troškove klastera čime bi posredno financijski pomagale onim općinama koje izlaza na more nemaju, a ovdje su to Vižinada, Višnjan i Kaštelir-Labinci. Suradnja po klasterskim načelima se već ostvaruje, a do kraja godine ona bi se trebala i formalizirati potpisivanjem ugovora o osnivanju klastera i osnivanjem klasterskog Odbora, najavljuje Velenik.

autor: Davor Šišović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email