NEWS
VALFRESCO 10/23S

Vatrogasci saniraju prodor vode u postrojenje vodoopskrbe

2937817236467526888
Ponte Porton, foto: Petar Radovan
29.09.2022. 11:46; ; Početna / Crna kronika / Vatrogasci saniraju prodor vode u postrojenje vodoopskrbe

Na području Istarske županije vatrogasci trenutno saniraju prodor vode u postrojenje vodoopskrbe Butoniga gdje je došlo do ugrožavanja pumpi postrojenja, no na sreću pumpe nisu potopljene.

„Vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Buzeta, Umaga i Pazina ispumpavaju vodu iz postrojenja, a akumulacijsko jezero bit će dva do tri dana izvan funkcije“ – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i dodao: „Vatrogasci su imali cijelu noć posla zbog velike količine oborina koje su pale. Materijalne štete su neutvrđene, ali jako velike, no na sreću nema ozlijeđenih osoba i sve su službe u pripravnosti“.

Istarski su vatrogasci od sinoć zabilježili 14 ispumpavanja voda iz objekata, 2 uklanjanja stabala, 1 požar na pomoćnom objektu uslijed udara groma te spašavanje na moru radi nasukavanje jedrilice.

„Vatrogasci su cijelo vrijeme bili angažirani na uklanjanju prepreka te zaštiti građana od bujučnih poplava i odrona, a trenutno rade na sanaciji i ostaju do daljnjega na terenu“, kazao je zapovjednik Kozlevac.

HVZ

Velike količine kiše koje su noćas pale na području Istarske županije, posebno su pogodile područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine, no situacija je pod kontrolom i u tijeku je sanacija šteta. Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, a u prvome redu se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Uslijed odrona zabilježene su štete na prometnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen promet uslijed velikih količina vode. Zabilježeno je i nekoliko desetaka intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. U navedenim dijelovima bit će i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Vremenske prilike su se smirile i prema prognozi, ne očekuju se više velike količine oborina, što će omogućiti da se čim prije saniraju nastale štete.

Istarski župan Boris Miletić je u obilasku nevremenom zahvaćenih područja.

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23