NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Vatrogasci apeliraju: spriječimo požare!

90571005_2854521947960279_5432044043481645056_n
20.03.2020. 09:00; ; Početna / Obavijesti / Vatrogasci apeliraju: spriječimo požare!

U Vatrogasnom operativnom središtu Hrvatske vatrogasne zajednice i nadalje se bilježi veliki broj požara na otvorenim prostorima. Tijekom jučerašnjeg dana nesavjesnim spaljivanjem biljnog otpada izgorjelo je oko 220 hektara površine, a u gašenju je sudjelovalo 68 vatrogasaca te su u dva gašenja angažirane i zračne snage HRZ-a OSRH.​
​U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena su čak tri požara na otvorenim prostorima u kojima je izgorjelo oko 51 ha površine, sudjelovalo je 16 vatrogasaca, a u požarima kod Unešića i Vodica sudjelovale su i zračne snage za gašenje požara. U požaru kod Plavnog u blizini Knina požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od oko 20 ha, pri čemu je 6 stupova za distribuciju električne energije oštećeno ili izgorjelo.

​Zbog neopreznog spaljivanja biljnog otpada gorjelo je i u Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji. U Gradu Zagrebu u požaru je zahvaćeno nisko raslinje i šuma na više različitih lokacija gdje je zahvaćeno preko 32 ha površine.
​Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Sve osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).


​Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina, a biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara, pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
​Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi


​Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar.

Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.


Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Print Friendly, PDF & Email