NEWS

Valamar u 2023. ostvario rast poslovanja uz utjecaj inflacije na povećanje troškova

Obertauern__PlacesHotel
31.10.2023. 10:59; ; Početna / Gospodarstvo / Valamar u 2023. ostvario rast poslovanja uz utjecaj inflacije na povećanje troškova

U 2023. godini Valamar očekuje ostvariti između 374 i 378 milijuna eura poslovnih prihoda odnosno godišnji rast prihoda od 15 do 16% slijedom višegodišnjih ulaganja u repozicioniranje portfelja i podizanje razine kvalitete usluge. Očekuje se sporiji rast operativne dobiti, između 4 i 6% na razinu od 107 do 109 milijuna eura zbog iznimno visoke inflacije u dobavnom lancu te oko 20 milijuna eura dodatnih ulaganja u primanja i nagrađivanje djelatnika. U prvih devet mjeseci ostvaren je rast poslovnih prihoda od 13% uz povećanje prosječne cijene (ARR) za 14,2%.

Najbolje rezultate zabilježili su premium proizvodi i usluge te kamping segment. U predsezoni odnosno prvih šest mjeseci godine ostvaren je rast poslovnih prihoda od 17% u odnosu na isti period u 2022. godini, i to posebno u sjevernim destinacijama, dok je na sporiji oporavak destinacije Dubrovnik utjecao nešto manji broj avio letova u predsezoni i smanjeni obim konferencijskog i poslovnog segmenta. Investicije u podizanje kvalitete tri hotela u Dubrovniku, kao i novi Maro World, najveći obiteljski zabavni centar na Jadranu, su vrlo dobro prihvaćene na tržištu za obiteljski odmor.  

Valamar je uspješno realizirao investicije za sezonu 2022./2023. u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura, od čega se najveće ulaganje od 32 milijuna eura odnosi na destinaciju Dubrovnik. Finalizirana je investicija u Istra Premium Camping Resort 5* u Funtani, održivi proizvod visoke dodane vrijednosti kako za Valamar, tako i za lokalnu zajednicu. Valamar je u kamp Istru u proteklih sedam godina uložio 81 milijun eura, što uključuje i 7 milijuna eura ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, uređenje plaža, šetnica, cesta, igrališta i ostalih sadržaja koji su otvoreni za korištenje lokalnoj zajednici. Ponovno je pokrenuta investicija u izgradnju hotela Pical, započeta 2019. godine i obustavljena 2020. zbog pandemije. Riječ je o projektu izgradnje, luksuznog cjelogodišnjeg ljetovališta s pet zvjezdica vrijednog ukupno 130 milijuna eura, najvećeg pojedinačnog ulaganja u hrvatski turizam čime će zona Pical u Poreču postati jedna od najatraktivnijih turističkih zona u Hrvatskoj.

Početkom prosinca Valamar otvara obnovljeni i rebrendirani Obertauern [PLACES] hotel, postavljajući ga kao treći u nizu [PLACES] hotela u portfelju namijenjenih modernim putnicima koji žele fleksibilnost usluge, druženje i zabavu. Na taj način Valamar zaokružuje svoju prisutnost u austrijskom Obertauernu s tri jedinstvena hotela pod tri različita brenda.

Valamar je za sezonu 2023. uložio dodatnih 20 milijuna eura u primanja djelatnika, povećanja plaća, nagrade, edukacije i programe koji su usmjereni na povećanje kvalitete života djelatnika u destinaciji. Kao najpoželjniji poslodavac u turizmu, Valamar kontinuirano ulaže u poboljšanje uvjeta rada za svoje zaposlenike i provodi niz programa nagrađivanja kojima se nagrađuje izvrsnost, zalaganje i izvanredni rezultati.

Valamar je nastavio ulagati u inicijative u okviru strategije održivosti te je ove godine pristupio UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost, kao i međunarodnoj inicijativi Science Based Targets u cilju značajnog smanjenja emisija stakleničkih plinova. Valamar je pokrenuo i nove društveno odgovorne projekte u kojima se ističe donacija Valfresco obroka školama u Labinu te otvorenje novog gradskog dječjeg vrtića u Poreču koji mogu pohađati i djeca djelatnika Valamara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email