NEWS
Max 180920 S

Valamar Rivieri dodijeljena sredstva u iznosu od 5 i pol milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti

Tomislav Ćorić, Dubravko Ponoš i Flavio Gregorović
26.02.2019. 17:03; Učitavanja: 197; Početna / Gospodarstvo / Valamar Rivieri dodijeljena sredstva u iznosu od 5 i pol milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti

Najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera potpisala je danas ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu natječaja Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tom su se prilikom u Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu, među ostalima, okupili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i predstavnik Valamar Riviere, Flavio Gregorović, direktor Tehničkog sektora kompanije.

Valamaru je odobreno financiranje projekta Provedba mjera povećanja energetske učinkovitosti u hotelskom kompleksu Corinthia Baška na otoku Krku. Ukupna vrijednost projekta iznosi  10,6 milijuna kuna a Valamaru su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Osnovni dio projekta je zamjena kotlova na ekstra lako loživo ulje i postojećeg rashladnika vode s visoko učinkovitim dizalicama topline zrak/voda. Osim toga, u sklopu projekta je predviđena i djelomična modernizacija klimatizacije zatvorenog bazena te zamjena vanjske rasvjete sa visoko učinkovitom LED rasvjetom.

Valamar kontinuirano ulaže velika sredstva u  energetsku učinkovitost i projekte zaštite okoliša, što obuhvaća i aktivnosti na području smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Valamar  je uvođenjem 100% električne energije iz obnovljivih izvora u okviru projekta ZelEn smanjio izravnu i neizravnu emisiju stakleničkih plinova za više od 70%. U narednih pet godina u planu je i dalje smanjivati emisije stakleničkih plinova te implementacijom obnovljivih izvora energije u potpunosti istisnuti loživo ulje iz objekata.

„Za Valamar je ovaj ugovor iznimno vrijedan u smislu potvrde važnosti našeg fokusa u području energetske učinkovitosti i svih inicijativa na području zaštite okoliša. Velika poduzeća u Europskoj uniji, a slijedom toga i u Hrvatskoj, s jedne strane zbog zakonodavstva, a s druge strane zbog konkurentne pozicije na tržištu teže stalnom smanjenju potrošnje energenata, time i smanjenju troškova poslovanja, uz istovremeni pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša. Promicanje održivog razvoja i očuvanje okoliša od strateške je važnosti u turizmu“, objasnio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamar Rivieri.

Društveno odgovorno poslovanje temelj je svih strateških inicijativa u Valamar Rivieri, a jedan od krovnih DOP programa, pod imenom Zeleni Valamar, obuhvaća upravo projekte energetske učinkovitosti i različite inicijative usmjerene zaštiti okoliša, kako u okviru redovnog poslovanja tako i u smislu kontinuirane edukacije gostiju, zaposlenika i šire lokalne zajednice o važnosti očuvanja jadranske obale i mora. U program Zeleni Valamar u proteklih pet godina uloženo je više od 60 milijuna kuna.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email