NEWS
VALAMAR-S-sezona

Valamar i E.ON predstavili najveći projekt solarnih elektrana u turizmu

Valamar Istra Premium Camping Resort
13.05.2022. 14:12; ; Početna / Gospodarstvo / Valamar i E.ON predstavili najveći projekt solarnih elektrana u turizmu

Valamar Riviera i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska jučer su u Poreču predstavili medijima najveći projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu.

Suradnja E.ON-a i Valamara obuhvatila je postavljanje solarnih elektrana na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale što pokriva do šest posto ukupne Valamarove potrebe za električnom energijom. Ujedno, Valamar Isabella Island Resort u Poreču postao je prvo ljetovalište u Hrvatskoj koje koristi isključivo energiju iz Valamar solarnih elektrana.

Suradnja s E.ON Solarom najveći je Valamarov projekt ulaganja u solarne elektrane do sada i veseli nas što zajedno možemo osigurati nove obnovljive izvore električne energije za naše turističke objekte. Već godinama ulažemo značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i omogućujemo našim gostima da odabirom smještaja u Valamarovim hotelima, ljetovalištima i kampovima sudjeluju u očuvanju okoliša. U Valamaru smo u proteklom periodu smanjili otisak CO2 u prvom i drugom opsegu za više od 70%”, istaknuo je Alen Benković, viši potpredsjednik Valamar Riviere za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise i dodao kako će Valamar i u budućnosti nastaviti s intenzivnim ulaganjima u projekte energetske učinkovitosti te kako u E.ON-u ima odličnog partnera za takve inicijative.

Istra Premium Camping Resort by Valamar, nositelj je EU Ecolabel certifikata, eko-oznake Europske Komisije koja potvrđuje visoke europske standarde zaštite okoliša što doprinosi očuvanju okoliša i vrijednosti turističkog proizvoda i usluga. U Istra Premium Camping Resortu se također nalaze fotonaponske elektrane za proizvodnju obnovljive energije u okviru projekta suradnje Valamara i E.ON-a.

Ponosni smo što s partnerima i kupcima poput Valamara možemo doprinijeti rješavanju najvećeg izazova čovječanstva danas – zelenoj energetskoj tranziciji. Ovakav ambiciozan projekt postavljanja solarnih elektrana diljem Jadrana značajan je iskorak zelenom i održivom turizmu i ponudi kakvu traži sve više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja EU po iskoristivosti obnovljivih izvora energije što će posljedično imati pozitivan utjecaj i poticaj i za gospodarstvo, industrije i novu turističku ponudu koja je održiva i doprinosi očuvanju okoliša. Vrijednosti su ovo koje su utkane i u našu strategiju održivosti gdje radimo na tome da postanemo platforma za zelenu energetsku tranziciju Europe. Zahvaljujemo Valamaru što je u nama prepoznao pouzdanog energetskog partnera i što smo ovom suradnjom korak bliže našem cilju“, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

Valamarov i E.ON-ov projekt je ujedno i prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju. Na projektu je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se i Zelenom planu EU u očuvanju okoliša te smanjenju emisija ugljičnog dioksida, u čemu E.ON i Valamar predstavljaju primjer dobre prakse.

Pogledamo li brojne realizirane inicijative, kao i ambiciozne planove za budućnost kad je riječ o održivom poslovanju, Valamar Riviera je nositelj pozitivnih promjena u hrvatskom turističkom sektoru. 

Valamar Riviera vodeća je turistička kompanija u Hrvatskoj, lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost.

U programe društveno odgovornog poslovanja Valamar Riviera ulaže najmanje 2,5 posto godišnjih prihoda, što čini više od 400 milijuna kuna u proteklih šest godina. Održivi razvoj za Valamar prije svega znači ostvariti rast vrijednosti putem pozitivnog utjecaja za djelatnike, goste, destinacije i dioničare. Valamar je već šestu godinu zaredom prepoznat kao vodeći poslodavac u hrvatskom turizmu, jedan od najvećih ulagača u hotele, destinacije i turističku infrastrukturu, predvodnik u zaštiti okoliša i proizvodnji vlastite energije te kao prva velika hrvatska turistička tvrtka čiji svi hoteli, ljetovališta i kampovi nose oznaku “Održivi smještaj” na globalnim portalima za putovanja. U svim hotelima i kampovima pod brendom Valamara 100 posto električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora. Održivo i odgovorno poslovanje prvenstveno treba biti sastavni dio turističkog proizvoda, pa je tako u Valamaru oko 78 posto hrane i pića proizvedeno u Hrvatskoj od domaće sirovine. Valamar je istodobno, značajnim ulaganjima u centralnu kuhinju i Valfresco Direct, i malim obiteljskim gospodarstvima omogućio put od polja do (ugostiteljskog) stola.

Tijekom proteklih godina Valamar je smanjio ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. U kompaniji je reducirana potrošnje vode, koriste se pročišćivači otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je tri puta više od hrvatskog prosjeka.

U 2021. godini u pogon je pušten najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, koji su realizirali Valamar i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i gradnju solarnih elektrana, u sastavu grupe E.ON Hrvatska. Do šest posto sve električne energije Valamar proizvodi putem fotonaponskih ćelija.

Valamar je 2018. godine, kao prva hotelska kompanija u Hrvatskoj, iz upotrebe izbacio plastične slamke u sklopu inicijative isključivanja jednokratne plastike iz cjelokupnog poslovanja u predstojećem razdoblju.

U 2019. godini pokrenuo je inicijativu nazvanu “1000 stabala Valamara”, najveću zelenu akciju te vrste u hrvatskom turizmu, te se obvezao zasaditi najmanje tisuću novih stabala godišnje na svojim destinacijama duž jadranske obale.

Valamar je posebno ponosan i na Valfresco Direkt, uslugu online trgovine s dostavom koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstava i drugih domaćih proizvođača. Gotova i polugotova jela iz Valamarove online trgovine od ove godine stižu u biorazgradivim posudama izrađenim od obnovljivih sirovina koje se mogu ponovno koristiti ili kompostirati.

 Prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj

Valamar Riviera ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj. Valamar Amicor Green Resort, eko ljetovalište za odmor obitelji, počeo se graditi lani uz poštovanje najviših standarda zelene gradnje, korištenjem obnovljivih izvora energije i s visokom razinom energetske učinkovitosti. Riječ je o prvom turističkom projektu u kojem će se primijeniti modularna gradnja i upotrijebiti prefabricirani objekti, a sve prema Valamarovim standardima kvalitete smještaja. Koncept je inspiriran prirodom i održivim dizajnom te se arhitektura ljetovališta uklapa u prirodni okoliš otoka u oblikovanju zgrada. Njegovo unutarnje uređenje s uporištem u lokalnoj tradiciji i materijalima potpisuju domaći dizajneri i umjetnici. Velik će naglasak biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica, proizvedenih na otoku, a digitalizacijom će se maksimalno smanjiti upotreba papira u čitavom resortu.

 Nagrade, priznanja i certifikati

Valamar je odabrao održivi rast i razvoj turizma kao poslovni model koji stvara vrijednost za dionike, što iz godine u godinu potvrđuju i brojne nagrade i priznanja. Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora dodijelili su Valamar Rivieri najveće priznanje za društvenu odgovornost u Hrvatskoj, glavnu nagradu Indeksa DOP-a u kategoriji velikih poduzeća za 2019. godinu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Valamaru je 2021. u kategoriji upravljanja dodijelilo priznanje koje se odnosi na iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koja omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava i zaštitu okoliša. Valamarovi objekti ponosni su nositelji i oznake Travelife Gold Award, međunarodnog certifikacijskog sustava koji promiče održivost u hotelijerstvu, kao i oznake EU Ecolabel, koja promiče ekološku izvrsnost. Također, svi objekti u portfelju Valamar Riviere i Imperial Riviere certificirani su sustavom upravljanja okolišem ISO 14001 te sustavom upravljanja energijom ISO 50001.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email