NEWS
Ljeto u Funtani

Uvala Brulo : Eko akcija ronilaca

23.09.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Uvala Brulo : Eko akcija ronilaca
972PICT5446.jpg

Ronilački centar "Poreč" 22. rujna 2009. godine proveo je Eko akciju čišćenja podmorja plaže u uvali Brulo u Poreču. Deset ronilaca je na plaži ispod hotela "Diamant", "Rubin" i "Crystal " – Valamar grupe, predjelu porečanima poznatom kao "Jedro" 60 minuta pod vodom skupljalo otpad sa lijeve i desne strane zaštitne mreže kupališta, te uz podmorski kanalizacijski ispust. U grupi ronilaca su bili porečki instruktori ronjenja i njihovi gosti – turisti ronioci.
Nakon pol sata mali mol se počeo puniti krupnijim otpadom, bilo je tu guma za par automobila – koje su služile kao bokobrani na izletničkim brodicama, no nečijim nemarom završile su na dnu mora, gdje im nije mjesto. Sitnije otpad ronioci su prikupljali u mrežaste vreće ( boce, limenke, dijelovi sidra i sl. ). Bila je tu i ograda neke barke, ali i silikonske sunčane naočale. No, najveći ulov "izlovila" je jedna od 2 žene u ekipi : veliku kamionsku gumu. Muški ronioci, vidjevši da je do pol zatrpana pjeskom su je preskočili, no ženska pedanterija je učinila svoje, otkopavši je rukama, oslobodila je gumu iz zagrljaja pjeska , privezala špagu i dala barkariolima znak da počnu s izvlačenjem.
Nakon točno 60 minuta iz vode u uvali Brulo izronilo je jato crnih čistača i čistačica. Ulov su prenijeli s mola do traktorske prikolice koja se začas napunila nepoželjnim "plodovima mora". Uslijedilo je čišćenje i pranje opreme, a onda što drugo : riba na gradele.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email