NEWS

Ususret blagdanu Sv. Maura

16.11.2021. 18:42; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Ususret blagdanu Sv. Maura
Sveti Mauro

Poreč će i ove godine 21. studenog, obilježiti blagdan sv. Maura, zaštitnika grada i Porečke biskupije, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja.

Središnji događaj je svečana misa u čast sveca zaštitnika, koja će se održati u nedjelju 21.11. s početkom u 10,30 sati, u Eufrazijevoj bazilici, a predvodit će je mons.dr. Ivan Devčić. Misno slavlje ove će se godine održati bez velike procesije ulicama grada s relikvijama sveca koja je tradicionalno dio blagdanskih svečanosti, sve u skladu s propisanim mjerama. Istoga dana u 18 sati, u porečkoj katedrali misu će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup. Po završetku mise održat će se podjela papinih i biskupijskih priznanja zaslužnim vjernicima.

Uvod u proslavu blagdana označit će dodjela Nagrade sveti Mauro koju Pučko otvoreno učilište Poreč dodjeljuje osobama zaslužnim za značajan i trajan doprinos u kulturi i drugim područjima djelovanja ustanove. Uručenje nagrade dobitniku održat će se u petak, 19. studenog, uz ograničeni broj publike. 

Također, dan uoči blagdana, u subotu, 20. studenog, održat će se besplatno stručno vodstvo i razgled kompleksa Eufarzijane namijenjeno građanima kako bi se upoznali s važnosti ovog povijesnog spomenika, ali i životom sveca zaštitnika grada.
Vodič je Bojan Horvat, povjesničar, povjesničar umjetnosti i turistički vodič, a početak je u 11.00 sati ispred ulaza u bazilikalni kompleks. Trajanje razgleda je sat vremena. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen te je obavezna rezervacija na mail [email protected]. Prijaviti se može do petka 19.11. u 20.00 sati.

Od 18. do 21. studenog, mjesni odbor Varvari održat će tradicionalnu, devetu izložbu umjetničkih radova njihovih mještana. Ove će godine izložba biti postavljena u virtualnom obliku, a događaj se može pratiti putem društvene mreže Facebooka na njhovom profilu Mjesni odbor Varvari.

U ponedjeljak, 22. studenog u 18 sati u Istarskoj sabornici održat će se In memoriam Dragi Orliću, na kojem će biti predstavljena njegova posljednja knjiga „Bernardo Parentin“.
In memoriam i predstavljanje knjige zajednički organiziraju Grad Poreč-Parenzo i Pučko otvoreno učilište Poreč, a zbog ograničenog broja mjesta, zainteresiranima će biti omogućeno praćenje prijenosa uživo iz Istarske sabornice.

Ove godine zbog epidemioloških mjera izostao je i velik dio događanja povodom blagdana sv. Maura, od tradicionalnog festivala palente na Trgu slobode, sportskih natjecanja klubova i udruga, sve do dobrotvornog koncerta u organizaciji Grad Poreča-Parenzo, ali želja je da se humanitarni koncerti za blagdan porečkog patrona nastave i narednih godina.

Print Friendly, PDF & Email