NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

USPOREDNA ANALIZA KUPOPRODAJA DVAJU DERUTNIH PROSTORA U ISTOJ KUĆI POKAZUJE OČITU NEPRAVDU

23.03.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / USPOREDNA ANALIZA KUPOPRODAJA DVAJU DERUTNIH PROSTORA U ISTOJ KUĆI POKAZUJE OČITU NEPRAVDU
985Nino.jpg

  POREČ – U porečkoj gradskoj upravi prekjučer smo obavili uvid u spis predmeta prodaje podruma u gradskom vlasništvu koji se nalazi u istoj zgradi u kojoj je Ivan Jakovčić kupio spornih 66 četvornih metara potkrovlja. S obzirom da kupovina podruma dobrim dijelom koincidira s Jakovčićevom kupnjom tavanskog prostora, usporedna analiza dviju kupnji vjerodostojan je pokazatelj povlaštenog tretmana kojim su porečki gradski službenici počastili svoga župana i predsjednika IDS-a, stranke koja u Poreču obnaša vlast.

Četvorni metar derutnog podruma u Jakovčićevoj zgradi – 1.450 eura!

Kupac podruma, Porečanka Djulli Aliu, obratila se u rujnu 2003. godine Gradu Poreču sa zamolbom da joj se proda podrumski prostor koji već godinama koristi dijelom kao kuhinju, a dijelom kao spremište. U molbi navodi da prostor nema nijednog prozora te da mu nitko drugi osim nje ne može pristupiti. Nakon godinu dana u kolovozu 2004. godine grad angažira sudskog vještaka Jelenu Grubišić koja vrlo argumentiranom procjenom utvrđuje da je vrijednost 58 četvornih metara derutnog podruma (koji se po svemu može usporediti s karakteristikama Jakovčićevog derutnog potkrovlja op. a.) 69.687 eura, odnosno 1.200 eura po metru. Sudski vještak Jelena Grubišić konstatirala je da se podrum koristi kao kuhinja te da je dijelom »potpuno derutan i zapušten«, ali da pri utvrđivanju njegove vrijednosti treba uzeti u obzir i nekoliko drugih bitnih faktora: atraktivnost i maksimalnu profitabilnost lokacije, prostorno-planski potencijal i financijsku ostvarivost. Ukoliko ove principe primijenimo na Jakovčićevo derutno potkrovlje tada je prodavatelj osim sadašnjeg stanja morao uzeti u obzir i činjenicu da se kuća nalazi u centru najturističkijeg grada u Hrvatskoj, da prostorni plan dozvoljava gradnju još jednog kata veličine 125 četvornih metara, te da kupac stječe mogućnost ostvarivanja visoke financijske profitabilnosti. – Razlike vrijednosti građevnih čestica sličnih obilježja nastaju poglavito radi planske mogućnosti iskorištavanja, tvrdi u procjeni Jelena Grubišić koja je usporednom metodom ustvrdila da spomenutih 58 četvornih metara podruma vrijedi 84.500 eura: 1. 450 eura po metru – a potom od te je cijene odbila vrijednost ulaganja u dio nekretnine koji se koristi kao kuhinja i na kraju je zaključila da je podrum na dan procjene 24. kolovoza 2004. vrijedio 69.687 eura ili 514.291 kunu.

Jakovčiću oproštena zatezna kamata od 28,5 tisuća kuna

Mjesec dana ranije Grad Poreč je potkrovnu nekretninu u istoj zgradi Ivanu Jakovčiću nakon 21-mjesečne odgode prodao za 250 eura po metru. Ta je cijena bila tako niska jer gradski službenici prodajući javno dobro svome županu nisu, kao u slučaju građanke Djulli Aliu, pozvali sudskog vještaka da realno procjeni vrijednost nekretnine iako to zakon izričito nalaže. Mada je danas teško precizno odrediti kolika bi ta vrijednost bila, procjenitelji s kojima smo razgovarali slažu se da bi iznosila između 700 i 1.000 eura po četvornom metru. U slučaju niže cijene, nekretnine koje su prodane Jakovčiću vrijedile bi oko 46 tisuća eura, a ukoliko bi se uzela viša cijena ona bi bila oko 66 tisuća eura. Obje svote uveliko nadmašuju 16 tisuća eura koliko je platio Jakovčić tako da je Grad Poreč tom prilikom oštećen za iznos koji se kreće između 30 i 50 tisuća eura.

Građanka Djulli Aliu prihvatila je cijenu koju je odredila Jelena Grubišić kao realnu te 8. lipnja 2005. godine, samo dan nakon odluke poglavarstva o utvrđivanju najpovoljnijeg ponuditelja, potpisala ugovor o kupoprodaji. Jakovčić, kao što smo pisali, iskoristio je svoj politički položaj i zamolio gradsku pročelnicu Vesnu Kordić da se ugovor ne sklopi odmah jer – nema novca. U dokumentu Jakovčićevog spisa nema nijednog dokaza da je Kordić župana pozivala ili upozoravala da mora sklopiti ugovor iako to zakon o upravnom postupku striktno nalaže. Župan se ponovno javio nakon gotovo dvije godine, te TRAŽIO da se ugovor sklopi. S obzirom da je Vesna Kordić na bolovanju i da je odbila javno pojasniti svoju ulogu u cijelom slučaju, zamolili smo njenog zamjenika Eonizia Miloša da nam u porečkim arhivama pronađe bilo koji drugi slučaj u kojem se nekom kupcu tolerirala tolika odgoda.

– Ne mogu se sjetiti nijednog takvog slučaja, izjavio je Miloš, a njegovo je mišljenje potvrdila i djelatnica Grada koja nas je upoznala s predmetom Djulli Aliu. Miloševe riječi su vrlo optužujuće za Jakovčića jer dokazuju da prilikom prodaje moćniku nisu vrijedila pravila koja vrijede za sve ostale građane. Sljedeći detalj je još porazniji za ugled Ivana Jakovčića. Naime, Djulli Aliu nije platila dogovorenu cijenu, već je 70 dana zakasnila tako da joj je Grad Poreč zbog tromjesečnog kašnjenja obračunao 18.577 kuna zateznih kamata. Ivanu Jakovčiću zbog njegove županske zamolbe, koja se teško mogla odbiti, zatezna kamata nije naplaćena. Trebala je iznositi 28.654 kune. Ukoliko toj svoti pridodamo 30 tisuća eura koliko je zbog izostanka procjene sudskog vještaka minimalno podcijenjena vrijednost nekretnine koju je kupio Ivan Jakovčić, dolazimo do zaključka da je župan u tom poslu uštedio – 250 tisuća kuna. Djulli Aliu ovih dana nažalost nije bila dostupna za komentar. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email