NEWS
Laguna Ironman 800

Uspješno završena još jedna Ljetna škola u Kašteliru

08.09.2022. 14:29; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Uspješno završena još jedna Ljetna škola u Kašteliru
306096931_5461121890633592_425334005125037445_n
U petak, 2. rujna završila je treća po redu Ljetna škola u Kašteliru. U organizaciji Općine Kaštelir-Labinci i Osnovne škole Jože Šurana Višnjan, ove je godine 19 malih Kašteliraca uživalo 10 dana u raznolikim radionicama i izletima.
 
Kako je glavna tema ove godine bila priroda, u prvom tjednu, na radionicama u školi, učenici su virtualno posjetili Pollinator park, znanstvenice Beatrice Kukac. Kroz virtualnu stvarnost, na zanimljiv način saznali su sve o oprašivačima i zašto je ova vrsta ključna za čovjekov opstanak na Zemlji.
 
Već sljedeće jutro posjetili su Paleo farmu u Radošima kraj Poreča kako bi izbliza upoznali život pčele. Vlasnici Ivan i Branka Kovač proveli su djecu u razgled mediteranskog vrta te im je pčelar Branko pokazao svu potrebnu opremu i demonstrirao kako se vadi med iz košnica. Na kraju posjeta djeca su degustirala razne vrste meda i “čaroban” napitak od različitih pčelinjih proizvoda koji vraća energiju i podiže imunitet.
 
U četvrtak, 25. kolovoza posjetili su mlin u Vižinadi gdje ih je srdačno dočekao vlasnik Marino Fattori. Prošetali su pogonom mlina te im je Marino objasnio i pokazao sve faze u preradi pšenice i drugih žitarica. Naučili su kako se nekada davno žitarice prerađivalo na kamenom mlinu, kako se dobivaju različite vrste brašna te koje je brašno zdravije i zašto.
 
U drugom tjednu polaznici su obišli Uljaru Chiavalon u Vodnjanu. Naučili su što je potrebno da maslinovo ulje što duže zadrži u boci sve svoje vrijedne sastojke. Naučili su kako prepoznati dobro maslinovo ulje i degustirali ga. Po povratku, u školi su bili vrlo kreativni i sami osmislili i dizajnirali etiketu za ulje. U Vodnjanu nisu mogli zaobići kažune u kojima su se prije povratka u školu rashladili, baš kao što su to nekada činili i naši preci.
 
U istom tjednu, učenici su posjetili i OPG Ariane Zancola. Na imanju im je društvo pravio i pas Bobi, koji je uživao u dječjoj pažnji. Učenici su razgledali plastenike u kojima su proštetali među visokim biljkama rajčica, a najslađi dio bio je degustacija malina, dinja i lubenica na njivi, pod vedrim nebom.
 
U petak, zadnjeg dana ljetne škole, uputili su se zajedno s učiteljicama na završni izlet u Kontiju. Kroz šumu stigli su do Znanstveno-edukacijskog centra, gdje su razgledali interaktivnu slikovnicu o biljnom i životinjskom svijetu Kontije i naučili zašto je ova šuma zaštićena. Poseban doživljaj bila je predstava o Kontiji u izvedbi Kontića koja je nastala prema slikovnici “Kontići – čuvari šume”. Kao i priča, predstava na poseban način potiče djecu na upoznavanje baštine, očuvanje prirode, posebno šuma, te zbrinjavanje otpada.
 
Puni dojmova, sretni i ispunjeni, stigli su u Kaštelir. Deset dana učenja, zabave, druženja, raznovrsnih aktivnosti napunilo im je baterije kako bi spremno dočekali novu školsku godinu.
 
Ljetna škola je projekt iniciran od Općine Kaštelir-Labinci, nastao u suradnji s Osnovnom školom Jože Šurana Višnjan. Cilj projekta je malim Kaštelircima ponuditi aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena pred početak nove školske godine. Projekt je u potpunosti financiran od strane Općine Kaštelir-Labinci.
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email