NEWS
Ljeto u Funtani

Uspješno održana treća humanitarna Fešta od sipa u Funtani

13265905_1058601127552379_475114587270519885_n
23.05.2016. 10:49; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Uspješno održana treća humanitarna Fešta od sipa u Funtani

Otkupili smo 200 kilograma sipa, pomogli su nam lokalni ribari i susjedi iz Vrsara i Poreča, uz nas su stali i lokalni ugostitelji, svi odlučni pomoći obitelji Zović, rekla nam je na Ana Milohanović Čehić iz Turističke zajednice Funtane

Svaka čast dobrovoljnim kuharicama i kuharima iz Funtane. Brodet od sipa, rižoto na crveno i crno te salata od sipa bili su više nego odlični. Svi oni koji su u subotu odlučili posjetiti treće izdanje Fešte od sipa koja je upriličena na funtanjanskoj rivi nisu se imali zbog čega žaliti.

Kamenice, srdele i sipe

A bilo je posjetitelja u popriličnom broju, među njima i mnoštvo turista kojih je zadnjih dana povećan broj. U subotu je bilo registrirano oko 5.000 turista. Funtana svake godine organizira od sedam do osam ribarskih fešti, a ova na početku sezone je izuzetno privlačna, jer nudi sipu. Među dobrovoljcima koji su kuhali istakle su se članice ženske Udruge za zdrav život Loza koja već osmu godinu kontinuirano podupire sve pučke manifestacije koje se događaju na rivi. A funtanjanska riva nudi intimnost tipičnu za naše krajeve, unatoč turizmu, unatoč globalizaciji.

-Držimo do svojih tradicija, to nam je čast i dužnost, rekao nam je načelnik Funtane Mladen Grgeta i sam odrastao u funtanjanskoj ribarskoj obitelji.

Sipe pripremljene na razne načine uz fetu nezaobilazne palente nudile su se po cijeni od trideset kuna. Uz to članovi porečke ribarske zadruge Istra dodatno su obogatili ponudu pa su u Funtanu dopremili pedeset kilograma kamenica koje su se nudile uz krišku limuna. Pored njih tu su bile i pečene srdele, nešto manje od uobičajene pecature, ali takva su vremena. Na fešti od sipa učestvovali su i funtanjanski ugostitelji koji su nudili piće po promotivnim cijenama. Valja podsjetiti na izvanredno ukusno uređen stol s kolačima na kojemu su članice ženske udruge za zdravi život nudile domaće kolače.

Fešta od sipe je ove godine organizirana s humanitarnom namjerom. Naime, već smo u više navrata pisali o obitelji Milana i Milene Zović koja je 9. ožujka izgubila kuću u požaru. Nakon tragedije cijela se zajednica okupila i podupire ovu obitelj, pa je otvoren žiro račun i počela je stizati pomoć. Cijela jučerašnja zarada od prodaje jela i pića bit će uplaćena na žiro račun na kojemu je već pristiglo oko 40.000 kuna. No, nije to sve. Javilo se nekoliko donatora zahvaljujući kojima je prikupljena velika količina građevinskog materijala, od cementa do keramike, zatim perilica za rublje, oprema za kupaonicu i slično.

Uskoro počinje obnova

Općina Funtana financirala je projekt obnove kuće pa će gradnja uskoro započeti.
-Narnjera nam je što prije staviti obnovljenu kuću pod krov i onda nastaviti opremanje. Milan je dio naše sredine, bio je uvijek aktivan na našim feštama, stali smo uz njega i ženu, rekao nam je Grgeta.
Koordinator fešte bila je lokalna Turistička zajednica na čelu s Anom Milohanović Čehić.

– Otkupili smo 200 kilograma sipa, pomogli su nam lokalni ribari i susjedi iz Vrsara i Poreča, uz nas su stali i lokalni ugostitelji, svi odlučni pomoći obitelji Zović, rekla nam je na kraju Ana.

Napisao Elio VELAN, Glas Istre
foto: Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email