NEWS

Uspješno održan WINE DAY – Dan otvorenih vinskih podruma Istre Prva velika manifestacija regionalnog značaja

WineDay21_Bernobic_otvorenje
31.05.2021. 14:32; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Uspješno održan WINE DAY – Dan otvorenih vinskih podruma Istre Prva velika manifestacija regionalnog značaja

U nedjelju 30. svibnja 2021. uspješno je održana prva javna manifestacija regionalnog značaja, tradicionalni Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma, u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije i udruge Vinistra. Event se više od dvadeset godina održavao posljednje svibanjske nedjelje, sve do pojave pandemije prošle godine koja je onemogućila njegovu organizaciju, pa je dugogodišnji niz bio prekinut. Svi ljubitelji dobre vinske kapljice i zaljubljenici šetnja prirodnim i kulturno-povijesnim krajolicima konačno su mogli uživati u lijepoj sunčanoj nedjelji koja je bila kao stvorena za takav event.

Svoja vrata posjetiteljima otvorilo je 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre, Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre, od 10 do 19 sati. Bilo je to  21. izdanje puno emocija i pozitivnih dojmova, svojevrsni povratak u opuštenije doba koji omogućava slobodu kretanja i druženja, naravno uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Procjenjuje se da je eventu nazočilo oko 5.000 posjetitelja, na zadovoljstvo organizatora i uključenih vinara.

Svečano otvorenje vinskog eventa održano je u vinariji Denisa Bernobića iz Markovca kod Višnjana, ovogodišnjeg šampiona Vinistre za najbolju mladu malvaziju. Svečanosti su nazočili direktor TZ Istarske županije, Denis Ivošević, predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti te pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković koji su prigodnim riječima službeno otvorili regionalni event te uputili čestitke vinaru Bernobiću na osvojenom odličju. Bernobić je s druge strane zahvalio svima na dolasku te poželio svim prisutnim dobrodošlicu i ugodnu zabavu.

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima bio je ograničen kako bi se osiguralo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, što je naišlo na zadovoljstvo uključenih vinara, obzirom da su na navedeni način mogli pratiti dolaske i odlaske gostiju, što je omogućilo bolju organizaciju unutar samog gospodarstva.

Tijekom hedonističkog doživljaja nudile su se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra što je nedvojbeno ispunilo očekivanja posjetitelja prvog velikog turističkog događaja u Istri.

Print Friendly, PDF & Email