NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Usluga Poreč: rotori na porečkoj međuobilaznici poprimaju novo ruho

347421989_750591537069473_6258420244355720707_n
20.06.2023. 12:31; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Usluga Poreč: rotori na porečkoj međuobilaznici poprimaju novo ruho

Krenulo hortikulturno uređivanje i sadnja cvijeća na rotorima u gradu i novoj porečkoj međuzaobilaznici kroz poslovnu zonu Facinka

Nakon izgradnje druge faze porečke međuzaobilaznice, koja spaja cestu Poreč-Varvari s Ulicom Mate Vlašića, predstoji uređenje rotora koji u Poreču, osim što služe za bolju protočnost prometa i veću sigurnost svih sudionika u prometu, svojim hortikulturnim uređenjem doprinose zanimljivoj i strukovno cijenjenoj vizuri grada. Djelatnici hortikulture Usluge Poreč brinu o njih 33.

Svaki do sada već uređen rotor ima posebnu priču i razlog zašto je uređen upravo na taj način. Kod njihovog uređenja u našoj radnoj jedinici hortikultura vodi se briga ne samo o vrstama bilja koja će se posaditi na pojedinoj lokaciji, već se vodi i računa o bojama bilja koje će krasiti pojedini rotor.

Tako je, na rotoru kod naše gradske tržnice zasađeno začinsko bilje kadulje koja se u našem podneblju koristi u kulinarstvu te gaure koja daje rustikalan izgled samog rotora.  Zatim, kod prepoznatljive Porečke „roze zgrade“  rotor je uređen cvjetnim sadnicama kojima prevladava roza boja kako bi se vizualno ljepše uklopio u ambijent, dok crveno bijela kombinacija cvijeća krasi cvjetne gredice ispred gradske uprave jer su upravo to boje našega grada.

Na svim rotorima na kojima se nalaze zelene površine ili sadnice prethodno je postavljen sustav navodnjavanja. Rotori u užem centru grada, ovisno o sezoni, mijenjaju svoj izgled budući se na istima odrađuje zamjena sezonskog bilja. Tako tijekom zime iste rotore krasi cvijeće belisa, miozotisa i maćuhica, u proljeće procvjetaju tulipani, a ljeto je rezervirano za sunpatiense, begonije, surfinije, ageratume, tagetese i ostalo ljetno cvijeće. Naši vrijedni djelatnici ručno sade svaku sadnicu i svaki cvijet i to ne samo na rotorima već i na ostalim zelenim površinama koje obrađuju sa zaista puno pažnje i brige. Svake godine oni zasade preko 30.000 komada sadnica i oko polovine njih bude zasađeno upravo na rotorima. Priprema za sadnju ali i briga oko zelenih površina u gradu iziskuje veliku angažiranost naših vrtlara i kosaca koji na godišnjoj razini okopaju više od 41. 000 m² te pokose preko 7.400 000 m²  zelenih površina.

Zadnje uređeni  rotor na novo otvorenoj međuzaobilaznici, uređen je mediteranskim biljem kako bi na samom ulazu u grad mještanima i posjetiteljima pružio prigodan mediteranski ugođaj i dobrodošlicu. Na površini od 415 m² zasađeno je ukupno 220 sadnica oleandra i pitospore. Sadnji je prethodilo sijanje trave te postavljanje navodnjavanja kako bi se osigurala odgovarajuća briga oko posađenih biljaka i travnjaka. Preostala 2 nova rotora uredit će se u toku slijedećeg tjedna na isti način.

Kao komunalno društvo koje brine o izgledu i čistoći grada zaista smo ponosni na njihov rad i angažman. U prilog tome govore i brojna priznanja i nagrade koje smo dobili i Usluga Poreč kao komunalno društvo ali i Grad Poreč.

Svim navedenim aktivnostima doprinosi se ljepšem i uređenijem izgledu grada, čime će i sam boravak u njemu tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci biti ugodniji i ljepši kako za mnogobrojne turiste koji će posjetiti naš grad, tako i za sve naše građane.

 

Usluga Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email