NEWS

Uskoro nove izmjere katastarskih općina

08.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Uskoro nove izmjere katastarskih općina

Preksinoć je članovima Gradskog poglavarstva, katastra, suda, HEP-a, Vodovoda i Usluge predstavljen model Geografsko-informacijskog sustava (GIS). Što nudi taj program, koji su kao pilot-projekt primijenili prvi u zemlji na jednoj katastarskoj općini u Gradu Labinu, pojasnili su predstavnici zagrebačke tvrtke Gala GIS d.o.o. Bilo je zanimljivo vidjeti kako se u kratkom vremenu može dobiti kompletna informacija s jednog gradskog područja, ulice ili pak segmenta – javne površine, poslovnog prostora – o obračunu komunalne naknade ili pak podaci o imovini.

Sustav je to koji ima bazu ažuriranih i usklađenih katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka o nekretninama, a uspostavljen je i djeluje u razvijenim zemljama gdje se pokazao neophodnim za razvoj i funkcioniranje javne uprave i gospodarstva. Budući da se o tom programu već više godina govori i u Gradu Poreču, poglavarstvo je donijelo zaključak kojim će se, ovisno o mogućnostima, obaviti sve pripreme za njegovo provođenje.

U nastavku su članovi poglavarstva utvrdili prijedlog odluke o sufinanciranju nove katastarske izmjere te obnovi zemljišnih knjiga za katastarske općine Tar, Vabriga i Varvari, te dijela Frate i Nove Vasi. To je nužno, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić, budući da trenutni podaci ne odgovaraju stvarnom stanju.

Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, odluka se pripremala na osnovi sličnih iskustava, posebno u obližnjoj općini Vrsar, gdje je dio posla, onaj za katastarsku općinu Funtana, već gotov. Posao vrijedan 9,2 milijuna kuna financirat će Grad i Državna geodetska uprava u odnosu 60 prema 40 posto, s tim što će Grad svoj dio namaknuti iz različitih izvora. S većim firmama sklopit će se pojedinačni ugovori, dok će vlasnici nekretnina, fizičke osobe i manja trgovačka društva plaćati 3.250 kuna s mogućnošću smanjenja do 50 posto, kao i obročnog plaćanja. Oni koji primaju pomoć za uzdržavanje ili su stalni korisnici socijalne pomoći oslobođeni su plaćanja u cjelini.

Arduino Matošević upozorio je da nije korektno da vlasnici nekretnina plaćaju isti iznos bez obzira imaju li samo jednu ili deset nekretnina. Pročelnik Hrvatin odgovorio mu je da broj nekretnina ne znači ništa budući da netko s njih deset može imati manju količinu i vrijednost u odnosu na drugog koji ima samo jednu, ali veću i vrjedniju. To je, rekao je Hrvatin, kompromisno rješenje, najbolje do kojeg su mogli doći. Konačnu odluku donijet će Gradsko vijeće.

V. MEDVEDEC, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email