NEWS
HALF MARATON S

Uskoro javno dostupni podaci o kvaliteti zraka u Puli

pula1
09.01.2023. 13:25; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Uskoro javno dostupni podaci o kvaliteti zraka u Puli

U sklopu projekta “Kakav zrak udišemo” kojeg je odlučila sufinancirati i Zaklada Adris s 10.000,00 kn, Istramet uskoro počinje s publiciranjem podataka o kvaliteti zraka na području Grada Pule.

Problematika kvalitete zraka na našem području opće je poznata, a na količinu lebdećih čestica u zraku ovisi više čimbenika, kako lokalnih, tako i globalnih.

Tako nam primjerice dio onečišćenja pristiže iz industrijski razvijenog sjevera Italije, a u posljednje vrijeme česte su i tzv. prljave kiše koje nam donose afrički pijesak te izniman porast za zdravlje opasnih lebdećih čestica, naročito PM 2.5.

Naravno, ne trebamo zaboraviti ni na onečišćenja lokalnog porijekla, koja ćemo zahvaljujući ovom projektu detaljnije popratiti, pošto ćemo podatke zaprimati gotovo u realnom vremenu.

Mjerna senzorika koju smo u posljednjim danima 2022. instalirali u Puli mjerit će sljedeće parametre: Razina čestica PM 1, PM 2.5, PM 10, te temperaturu i vlažnost zraka kao sporedne parametre. Napajanje uređaja je solarno i neovisno o mreži, dok je internet vezu omogućio Tehnoline telekom.

Početak publiciranja podataka očekujemo u idućim danima, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni na portalu!

(P.R./IM)

Print Friendly, PDF & Email