NEWS

Uređivanje zelenih površina u punom je zamahu

IMG_0075
23.03.2018. 13:38; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Uređivanje zelenih površina u punom je zamahu

Proljeće je stiglo pa se u korak s njime krenulo sa proljetnim radovima na uređenju gradskih zelenih površina Poreča. Na svim zelenim površinama i u gradskim parkovima užurbano se radi na poslovima orezivanja trajnica i stablašica prije kretanja proljetne vegetacije, vrši se prozračivanje i prihranjivanja travnjaka, uređuju se šume, grablja se, uređuju se cvjetne gredice i cvjetna korita koja krase tulipani, narcisi i zumbuli u raznim bojama kao i sadnice miozotisa – potočnice i belisa perenisa ili tratinčice, a ovih dana započela je i košnja javnih zelenih površina.

Na 15 lokacija u Gradu, zelene površine trenutačno uljepšava 10.000 komada zimskog cvijeća i 4.000 komada  lukovica tulipana, narcisa, zumbula, a koji će u narednim danima i procvjetati te pokazati svu svoju šarolikost boja.

Godišnje održavanje zelenih površina obuhvaća održavanje  750 m2 cvjetnih gredica i cvjetnih korita te se posebna pažnja posvećuje njezi i održavanju samog bilja.

Pod održavanjem zelenih površina Grada osim održavanja i njege sezonskih i trajnih cvjetnjaka, podrazumijeva se i održavanje i orezivanje drveća, grmlja i živica te košnja i sakupljanje trave.

Površina za košnju zelenih površina što uključuje i 38 dječjih igrališta, 23 rotora, te sve gradske parkove iznosi 920.000,00 m2 odnosno, a s obzirom da je košnja ponavljajuća djelatnost na godišnjoj se razini ukupno pokosi otprilike 5.500.000,00 m2 zelenih površina.

Upravo su ovih dana i započele aktivnosti košnje, a s obzirom da vremenske prilike  do sad nisu išle u prilog, sve aktivnosti odrađivale su se otežano. Upravo iz tog razloga značajniji poslovi proljetnog prihranjivanja i okopavanja trajnica i stablašica na 75 lokacija i ukupnoj površini od 6. 185 mkrenuti će  čim to vrijeme malo dozvoli.

Osim košnje zelenih gradskih površina, redovito se održavaju i kose površine uz prometnice i to ukupne površine 1.050.000,00 m2 , odnosno godišnje se održava i pokosi ukupno 1.700.000,00 m² površina uz prometnice.     

U narednom razdoblju u planu je uz košnju zelenih gradskih površina i početak košnje uz prometnice te zamjena zimskog cvijeća na svim lokacija.  Ukupno je planirano zasaditi 15.000 komada raznog  ljetnog cvijeća od čega su najzastupljenije begonia, vodenica i  tagetesa.

Sve navedene aktivnosti obavlja 24 djelatnika organizacijske jedinice Hortikultura koji svojim znanjem, vještima i iskustvom pridonose stvaranju veselije, ljepše i urednije slike Grada čime će boravak  u njemu za same uskrsne blagdane, a i tijekom  proljetnih i ljetnih mjeseci postati pravi užitak kako za turiste, slučajne ili namjerne  posjetitelje  tako i za sve naše građane.

Usluga Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email