NEWS

Uredite okućnice, prijavite divlje deponije

01.04.2014. 19:25; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Uredite okućnice, prijavite divlje deponije
tzg-010414

Uređenje okućnica, sakupljanje krupnog otpada, čišćenje podmorja, edukativni izleti i druga događanja aktivnosti su koje porečka Turistička zajednica organizira u suradnji s komunalcem Uslugom, mjesnim odborima, Lučkom upravom i sportskim ribolovnim društvom Zubatac.

Eko-događanja odvijaju se u sklopu županijske akcije Neka moja Istra blista, koja obuhvaća razne aktivnosti s jednim zajedničkim ciljem – održati ekološku ravnotežu u Istri. Tema ovogodišnje akcije je zaštita ugroženih životinja i biljaka, a moto pod kojim se provodi je “Priroda je zajednički dom. Pomognimo im!”. Ovom se temom želi ukazati na jedinstvene, zaštićene i ugrožene životinjske i biljne vrste u županiji.

Direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik rekao je da će se tijekom travnja, svibnja i lipnja na području Grada organizirati šest akcija. Prva je Dodir leptira, koja počinje sutra, a riječ je o pozivu na kandidiranje za titulu najuređenijeg mjesnog odbora, najljepše uređene okućnice i balkona. Prijaviti se mogu svi zainteresirani, natječaj je otvoren do 23. svibnja, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade. Za kandidaturu je potrebno poslati tri fotografije pojedinačnog elementa, uz prijavnicu koja se nalazi na web-stranici TZ-a, te sve dostaviti na e-mail [email protected] ili poštom.

Druga akcija odnosi se, najavila je Nevija Poropat iz Usluge, na sanaciju divljih odlagališta smeća. U akciju su uključeni mjesni odbori, koji trebaju prijaviti lokacije na kojima se nalaze divlji deponiji, a Usluga od 26. travnja kreće u njihovu sanaciju. U sklopu akcije čistit će se i otoci porečkog akvatorija, marina, sportska lučica, južna luka i sjeverni dio luke, odnosno uvala Peškera, najavio je ravnatelj Lučke uprave Željko Čorak. Odvijat će se 18. svibnja, a sudjelovat će ribiči iz Zubaca te sedamdesetak ronilaca iz porečkog i ostalih istarskih ronilačkih klubova.

Na Praznik rada održat će se rekreativna “utrka” Parenzana, koja uključuje trčanje, bicikliranje i hodanje. Polazak je iz uvale Peškera, a odredište jama Baredine, gdje će sudionici iz prve ruke imati prilike doznati sve o čovječjoj ribici koja u njoj živi. Dio akcije je i edukativni posjet osnovaca jami Baredine 30. travnja.

Tijekom akcije provodit će se i sakupljanje krupnog otpada u velike kontejnere. Usluga je već počela s postavljenjem baja na području mjesnih odbora centru grada, a 5. i 12. travnja postavit će se i na područjima izvangradskih MO-a.

Akcija Neka moja Istra blista završava 21. lipnja, prvim danom ljeta, a u tom periodu bit će poznati i pobjednici akcije Dodir leptira.

(V. HABEREITER, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email