Uređenjem „parkleta“ do više prostora za pješake i druženja

vizualizacija (1)
22.04.2021. 19:35; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Uređenjem „parkleta“ do više prostora za pješake i druženja

Uspješnom prijavom još jednog „zelenog“ gradskog projekta na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa), Gradu Poreču-Parenzo odobreno je nešto više d 150.000,00 kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta Living streets. UZ Grad, partneri na projektu su gradsko poduzeće Parentium i udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Kroz projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu. Parklet označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, pozivajući ih na druženje, odnosno predstavljajući javni prostor dostupan svima. Na taj se način urbani gradski prostori oplemenjuju te im se vraća njihova prvobitna namjena, a to je služenje građanima.

Projektni tim odabrao je kao lokaciju budućeg parkleta Zagrebačku ulicu, te će se po dovršetku dokumentacije pokrenuti postupak nabave usluge izrade.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email