NEWS

Uređene fasade na zgradama u parku Olge Ban

Park Olge Ban (1)
26.01.2021. 09:47; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Uređene fasade na zgradama u parku Olge Ban

Krajem 2020. godine dovršena je sanacija fasade na stambenoj zgradi u porečkom Parku Olge Ban. Podsjetimo, Grad Poreč još od 2015. godine raspisuje godišnji natječaj Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča, kojim se iz sredstava tzv. spomeničke rente bespovratnim novčanim sredstvima sufinancira obnova pročelja, krovova i vanjske stolarije, te sanacija konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča – starogradskoj jezgri i užem centru.

Na zahtjev suvlasnika zgrade (pismena odluka natpolovične većine suvlasnika) s adrese Park Olge Ban 1/1, ½, 1/3,  upravitelj zgrade – gradska tvrtka Stan d.o.o., izvršio je prijavu kompletirajući propisanu natječajnu dokumentaciju, te su zgrade ostvarile gradske bespovratne subvencije u ukupnom iznosu od 141.148,80 kuna.

U daljnjem postupku pribavljene su ponude za izvođenje potrebnih radova obnove i sanacije pročelja zgrada, a po osiguranju kompletne potrebne financijske konstrukcije, počela je obnova i sanacija pročelja, koja je uključila prethodno čišćenje nečistoća i struganje stare žbuke, te sanaciju većih oštećenja odgovarajućim mortovima. Potom se izvršila sanacija završnog pročeljnog sloja u dva sloja u tonu prema postojećem i po izboru predstavnika suvlasnika. U radovima sanacije pročelja obnovljeni su vijenci i podnožje – sokl zgrada. Odlukom suvlasnika zgrade odabrani izvoditelj radova bila je porečka tvrtka Univers Servis Poreč d.o.o.

Sanacija i obnova izvodile su se od listopada do prosinca 2020. godine, a sukladno odobrenim sredstvima, pribavljenim odobrenjima i ugovaranjem izvođača, obnova fasada u porečkom centru nastavit će se i u budućnosti.

 

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email