NEWS

URBAN Photo Awards gostuje s izložbom fotografija triju autora u Zavičajnom muzeju Poreštine

URBAN 2016 - Lapidarij porečkog muzeja
27.07.2016. 09:59; ; Početna / Slider / URBAN Photo Awards gostuje s izložbom fotografija triju autora u Zavičajnom muzeju Poreštine

Dana 22. srpnja u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena je izložba fotografija u sklopu međunarodnog fotografskog natječaja URBAN Photo Awards čiji je organizator udruga dotART iz Trsta.

URBAN je međunarodni fotografski natječaj koji je ove godine stigao do svog sedmog izdanja. Svake godine na URBAN pristiže više od tisuću fotografija od više stotina autora. Radi se o rastućem međunarodnom natječaju koji prelazi granice isključivo internetskog pristupa te omogućava autorima da svoje radove predstave na izložbama fotografija u internacionalnom kontekstu. Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija (street fotografija, priroda, sport i portfolio), a ove godine po prvi puta Zavičajni muzej Poreštine ugošćuje pobjednika sekcije „Portfolio“ zajedno s još dva odabrana autora iz iste kategorije.

Izložbu su otvorili Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Muzeja, koja je ujedno bila i članica žirija ovogodišnjeg natječaja, Stefano Ambroset, predsjednik udruge dotART koja promovira natječaj te Sabina Damiani, likovna umjetnica i kustosica te organizatorica i autorica postava izložbe. Kustosica je naglasila kako odabrani portfoliji, osim iznimne kvalitete, imaju zajedničku i ideju susreta, koju svaki autor, direkno ili indirektno provodi kroz svoj rad. U današnjem podijeljenom svijetu, gdje je konflikt česta pojava u svakom segmentu društva, umjetnici sve češće istražuju mjesta susreta, mjesta povezanosti a ne odvajanja.

„Kushti“, nagrađeni projekt belgijskog fotografa Alaina Schroedera, dokumentira istoimenu indijsku borilačku vještinu koja se prakticira u borilištu načinjenom od gline a predstavlja Majku Zemlju. Istom se zemljom prekrivaju i sami borci i na taj način s njom postaju jedno. Iskusni borci daju primjer i prenose svoja znanja na mlađe dječake (od 7 do 8 godina starosti) te promoviraju prijateljstvo, poštovanje, solidarnost i bratstvo.

Izabrani projekt „Passage“ turskog fotografa Yilmazmadena Alphana veoma je intiman portret puta trajektom koji povezuje dvije strane Istanbula. Istanbul je grad na dva kontinenta a ti trajekti koji svakodnevno prevoze ljude na obje strane, istovremeno prevoze i njihovu ljubav, tugu i nadu.

Talijanski fotograf Luca Meola autor je rada „Cidade de Garoa“, intenzivnog presjeka života u brazilskom gradu São Paulu, gdje trenutno i živi. Hodajući gradom, autor dokumentira svakodnevne trenutke: intimne, tužne pa čak ponekad i nadrealne, koji čine ovaj megalopolis jednim od najnesigurnijih ali i najfascinantnijih mjesta na svijetu. Rijetki su trenuci gdje se, u zaklonjenim mjestima na ulici, ljudi opuste u pozdravu, razgovoru ili poljupcu.

Izložba je postavljena u lapidariju i Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine, a može se pogledati svakodnevno od 10.00 do 23.00 sata te nedjeljom od 17.00 do 23.00 sata.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email