NEWS

UPRAVLJANJE GASTRONOMSKIM MANIFESTACIJAMA U ISTRI – IZAZOVI I PRILIKE – Poreč, dvorana Žatika – 23.02.2017.

21.02.2017. 01:03; Učitavanja: 190; Početna / Gospodarstvo / UPRAVLJANJE GASTRONOMSKIM MANIFESTACIJAMA U ISTRI – IZAZOVI I PRILIKE – Poreč, dvorana Žatika – 23.02.2017.

Manifestacije su iznimno značajan segment turističke ponude i motiv dolaska u destinaciju, izgrađuju imidž destinacije, omogućavaju bolju promociju destinacije, te imaju elemente privlačenja investicija u destinaciju i element atrakcije i animacije u destinaciji.

Upravni odjel za turizam Istarske županije pokretač je i provoditelj niza aktivnosti s ciljem kvalitetnog i sustavnog upravljanja turističkim manifestacijama u Istri. Tijekom 2015. godine održano je niz edukacija na temu organizacije manifestacija u različitim gradovima Istre, dok je u 2016. godini provedeno istraživanje na terenu u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr.sc. Klare Trošt Lesić. Istraživanje je obuhvaćalo analizu odabranih gastronomskih manifestacija i analizu percepcije Istre kao gourmet destinacije.

Prvi dio istraživanja obuhvatio je analizu 22 odabrane gastronomske manifestacije na području Istre koje imaju dugogodišnju tradiciju održavanja, nude autohtona a ponegdje i zaboravljena  jela istarske kuhinje te prikazuju tradicionalan način pripreme (peke, štednjak na drva, krušna peć). Odabrane manifestacije analizirane su anketiranjem posjetitelja (domaćih i stranih), izlagača i lokalnog stanovništva. Ukupno je prikupljeno 1.623 anketa. Drugi dio istraživanja o analizi percepcije Istre kao gourmet destinacije provedeno je anketiranje hotelskih gostiju u sedam turističkih destinacija Istre u hotelima sa tri i četiri zvjezdice, te analizom šest promotivnih gastronomskih akcija koje se održavaju u Istri u pred i posezoni. Ukupno je prikupljeno dodatnih 1008 anketa i provedeno 57 intervjua s  vlasnicima restorana uključenih u promotivne gastronomske akcije.

Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u stanje gastronomskih manifestacija i zadovoljstvo posjetitelja i izlagača na manifestacijama, te mišljenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Na temelju istraživanja identificirano je pet najčešćih izazova u organizaciji manifestacija, koji se odnose na gastronomske manifestacije, ali i ostale vrste manifestacija.

O KONFERENCIJI

U sklopu ovogodišnjeg sajma Promohotel odlučili smo organizirati tematsku konferenciju na kojoj ćemo prezentirati rezultate provedenog istraživanja i primjere dobre prakse u organizaciji gastronomskih manifestacija.

Sudjelovanjem na prezentaciji rezultata istraživanja organizatori manifestacija svih vrsta mogu dobiti korisne informacije i konkretne odgovore kako unaprijediti vlastitu manifestaciju i izbjeći najčešće greške u organizaciji.

Nakon prezentacije rezultata istraživanja i prezentacija primjera dobre prakse organizacije manifestacija iz Hrvatske i inozemstva, slijediti će panel rasprava na kojoj će sudjelovati brojni stručnjaci iz privatnog i javnog sektora koji su direktno uključeni u proces organizacije manifestacija.

Na panel raspravi o izazovima organizacije manifestacija raspravljat će:

  • Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije
  • sc. Elena Uljančić Vekić, ravnateljica porečkog zavičajnog muzeja,
  • Ljudevit Sabo, umirovljeni profesor kuharstva i suradnik u organizaciji brojnih gastronomskih manifestacija u Istri,
  • oec. Kristina Rabar, Optimus Consulting d.o.o.

 PROGRAM KONFERENCIJE

10:00 – 10:10   Otvaranje konferencije

Nada Prodan Mraković, Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije

Kristina Brščić, predstojnica Zavoda za turizam, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

 10:10 – 10:40  „Analiza odabranih gastronomskih manifestacija i percepcije Istre kao gourmet destinacije“

dr.sc. Klara Trošt Lesić, Institut za poljoprivredu i turizam

10:40 – 11:00  „Primjer dobre prakse iz Italije – FriuliDoc: od pučke fešte do izložbe  proizvoda i kulture regije Friuli Venezia Giulia“

dott. Alessandro Venanzi, Pročelnik trgovine i turizma Grada Udine

11:00 – 11:20  „Primjer dobre prakse iz Slovenije – Okusi Ljubljane“

prof.dr. Janez Bogataj, stručni suradnik Turizma Ljubljana

11:20 – 11:40  „Primjer dobre prakse iz Hrvatske – Renesansni festival: gospodarska valorizacija vremena i prostora“

Renato Labazan, Turistička zajednica grada Koprivnice

11:40 – 12:00  „Vivo catering – suradnik u organizaciji gastronomskih  manifestacija“

mag. Jerneja Kamnikar, Vivo catering International, Ljubljana

12:00 – 12:15  Pauza za kavu

12:15 – 13:15  Panel rasprava ”Upravljanje gastronomskim manifestacijama u Istri – izazovi i prilike”

Moderator: dr.sc. Klara Trošt Lesić

Print Friendly, PDF & Email