NEWS

UNWTO – World Tourism Organisation proglasila je na prijedlog FICC -a “Svjetski dan kampiranja “ 29.lipnja svake godine

2022-06-18_11h34_26
18.06.2022. 11:36; ; Početna / Gospodarstvo / UNWTO – World Tourism Organisation proglasila je na prijedlog FICC -a “Svjetski dan kampiranja “ 29.lipnja svake godine

Dana 29. lipnja 2022. g. F.I. C.C. prvi puta u povijesti kamping turizma obilježava  Svjetski dan kampiranja, čije službeno priznanje  je registrirano pri UNWTO-u velikim zalaganjem predsjednika  FICC- a , João Alves Pereire.

FICC , EDERATION INTERNATIONALE DE CAMPING ET CARAVANING je opće  priznati I korisni savez kampista (potrošača u kampingu) sa sjedištem u Briselu. Osnovan je 1933. godine kao Udruga europskih kampista. Cilj ovog saveza je ujediniti sve nacionalne saveze, grupe, kamping i karavaning društva, te im na nekomercijalnim principima pružiti potporu, koordinirati i promicati njihove interese te potrebe na međunarodnoj razini.

Aktivnost FICC-a ogleda se u širenju kampinga i karavaninga te poticanju na stvaranje udruga i saveza takve vrste koji će moći jasno izražavati svoje ciljeve. Zadaća mu je i organizacija godišnjeg rallyja u trajanju od desetak dana (početkom kolovoza), kada se istodobno održava i opći skup pojedinih komisija i kongres FICC-a. FICC se sastoji od 58 saveza zastupljenih u 34 države (Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Madjarska, Japan, Irska, Izrael, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, San Marino, Slovačka, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajvan, Turska i SAD).

Zašto  je SVJETSKI DANN KAMPIRANJA  upravo 29. lipnja? Imendan je apostola Petra i Pavla. Paul ili Paulus bio je izrađivač šatora i – za to vrijeme – svjetski putnik. On utjelovljuje fleksibilnost kampera, njihovu duboku povezanost s prirodom, drugarstvo među sobom.
Od tada se kamping pokret razvio i prevladao te je sada postao značajan čimbenik u planiranju slobodnog vremena i odmora, čime se ostvaruje san o životu na otvorenom. Kampiranje u šatoru, karavanu, kamp mobilnoj kućici  ili glamping  šatoru- kućici sada je više nego ikad dio ponude za odmor te je postalo značajan izvor gospodarskog prihoda i industrija koja osigurava posao tisućama ljudi.
Svjetski dan kampiranja trebao bi biti dan radosti za djecu, mlade i odrasle svih društvenih slojeva diljem svijeta, koji obilježavaju svi prijatelji života na otvorenom i svi ljubitelji prirode aktivno u klubovima, tijekom posebnih događanja tijekom skupova, svečane klupske večeri ili jednostavni susreti među prijateljima kampiranja, isticanje prijateljstva, mira i razumijevanja za druge kulture.

napisao: Jerko Sladoljev, TOP Camping

 

Print Friendly, PDF & Email