NEWS
Ljekarna

Uništavanje javne imovine na području Poreča uobičajena pojava

2014-11-10_19h06_21
10.11.2014. 19:09; ; Početna / Crna kronika / Uništavanje javne imovine na području Poreča uobičajena pojava

Primjeri uništavanja gradske imovine od strane vandala, nažalost, česta su pojava na području Grada Poreča-Parenzo. Među najnovijim primjerima prošloga tjedna bili su oštećeni, odnosno iščupani iz mjesta prometni znakovi u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj, te na novouređenoj plaži ispod hotela Zagreb. Iz mjesta je iščupano petnaestak znakova, a štetu je Grad Poreč-Parenzo prijavio Policijskoj postaji Poreč. Ovo su posljednji primjeri uništavanja gradska imovine, no nisu jedini.

Najčešće su na meti vandala komunalna oprema – razbijene klupe i koševi za smeće, sustavi za automatsko navodnjavanje, polomljena i spaljena igrala na dječjim igralištima. U noćnim pohodima proteklih nekoliko su godina stradavali i stupovi javne rasvjete, te ormarići struje za štandove i kioske.

Štete su česte i na zelenim površinama, ranijih je godina bilo primjera paljenja stabla palmi u starogradskoj jezgri, a velike štete zabilježene su i ove godine, 15. travnja u rekreacijskoj zoni na Gradskom kupalištu, gdje je nepoznata osoba namjerno pilom ispilila vrijedne i dekorativne stablašice: dva stabla Cercis siliquastrum (judino drvo) i Pinus halepensis (alepski bor), a par dana kasnije istim je načinom stradalo još jedno stablo bora. Ova ukupna šteta procijenjena je na oko 25 tisuća kuna. Štete se redovito prijavljuju policiji.

Sanacija i popravak uništene imovine plaća se iz zajedničke blagajne gradskog proračuna koju čine sredstva svih građana Grada Poreča – Parenzo. Umjesto popravaka i obnavljanja, bilo bi naprednije taj novac usmjeriti na nove zajedničke sadržaje na javnim mjestima, stoga Grad upućuje apel građanima da čuvaju svoj grad i gradsku imovinu, a sva uočena oštećenja ili one koji uništavaju imovinu prijave nadležnim službama, odnosno policiji i komunalnim redarima.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email