NEWS
HALF MARATON S

Umirovljenici i predstavnici Općine Vrsar u talijanskom Miranu

188Zajednickirucak.jpg
01.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Umirovljenici i predstavnici Općine Vrsar u talijanskom Miranu

Delegaciju umirovljenika činili su predsjednik podružnice Ivan Radetić te Olivia Ukušić, Đema Deak i Božo Štifanić. Općinu su, pak, predstavljali načelnik Franko Štifanić, zamjenik načelnika Bruno Serdoz, predsjednik Općinskog vijeća Franko Matukina, dopredsjednik Celeste Gerometta te općinski referent za društvene djelatnosti i informiranje Marin Grgeta.

Za vrsarske umirovljenike je to bio uzvratni posjet svojim kolegama iz sindikata umirovljenika CGIL iz Mirana, vrlo snažnog i odlično organiziranog sindikata s kojim su razmijenili iskustva, istaknuvši da se od sindikata umirovljenika iz Mirana dâ naučiti jako puno korisnih stvari.

Općinska se delegacija Općine Vrsar susrela s predstavnicima Općine Mirano, uspostavivši prvi kontakt sa potencijalno prijateljskom sredinom. Nakon prvog upoznavanja, uslijedila je razmjena iskustava. Iako je Općina Mirano puno veća od Općine Vrsar (ima oko 25.000 stanovnika), zaključeno je da se radi o dvije sredine koje imaju puno toga zajedničkoga i različitih mogućnosti za suradnju. Mirano je vrlo lijepo uređen gradić sa vrlo visokom razinom postignutog javnog standarda. Vrsarani su, među ostalim, imali mogućnost razgledati i novoizgrađenu zgradu kazališta, koja je u stvari pravi kulturni centar sa jednom većom i dvije manje dvorane te nizom drugih sadržaja, koja je u vlasništvu Općine. U njoj se održava niz nekomercijalnih i komercijalnih aktivnosti (poput različitih kongresa i konferencija) i, što je vrlo bitno, čitav bi se kompleks već za godinu ili dvije trebao biti u stanju samofinancirati, prema procjenama domaćina! Iznimno je interesantna i lokalna gradska knjižnica, vrlo zanimljivo koncipirana, sa posebnim odjeljenjima za predškolsku djecu, učenike nižih razreda, učenike viših razreda osnovne škole i odrasle. To su samo neke od vrlo korisnih i zanimljivih stvari koje su Vrsarani imali priliku čuti i naučiti tijekom posjeta.

Prvi kontakt je uspostavljen zbližavanjem umirovljenika, a stav je obje strane da se treba nastaviti suradnja koja bi mogla i trebala biti na obostranu korist.

Vrsar je tako, nakon mađarskog Csurga i talijanskog Romans d´Isonza, pronašao još jedan potencijalni grad-prijatelj koji bi, u skoroj budućnosti, uz ostale dobrobiti i koristi koje takvi odnosi inače nose, mogli biti dragocjeni zbog mogućnosti „izvlačenja" sredstava fondova Europske Unije za ostvarivanje nekih zajedničkih projekata.

Marin Grgeta,

Referent za društvene djelatnosti

i informiranje Općine Vrsar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email