NEWS

Ukradenim kandelabrima još nema traga

24.11.2006. 00:00; Učitavanja: 54; Početna / Crna kronika / Ukradenim kandelabrima još nema traga
596GO165754.jpg

Deset dana nakon obavijesti iz gradskog komunalnog odjela da su s trgova i ulica naselja Červar Porat nestala 22 brončana kandelabra, rasvjetnim stupovima još nema traga. Priprema se nabava novih, saznali smo od Slavka Sinožića, referenta za javnu rasvjetu u komunalnom odjelu.

– Pretpostavljam da policija i dalje istražuje, ali nemamo povratnih informacija. Odmah prvog dana nakon što nam je dojavljeno o krađi obišli smo teren i potom izvijestili policiju. Nije sigurno ni jesu li svi kandelabri otuđeni istoga dana, niti točno kad su nestali, jer je nestanak primijećen ni mjesec dana nakon redovite inspekcije. Zapravo su nas građani zvali i pitali kad ćemo vratiti uklonjene stupove javne rasvjete. Obilaskom smo utvrdili da ih nedostaje 22, a neki od tragova ukazivali su da je moguće da su neki kandelabri nestali tijekom vikenda, kaže Sinožić.

Kako smo već izvijestili, po šest brončanih stupova javne rasvjete ukradeno je sa Straduna i Trga pod hrastom, sedam s rive Amfora i tri s Pučkog trga. Stupovi su slomljeni i iščupani s brončanog postolja, a kabeli su ostali pod naponom.

Svaki je stup težak stotinjak kilograma, a pretpostavlja se da su ukradeni da bi bili prodani kao metalni otpad, koji se otkupljuje po desetak kuna za kilogram, što će kradljivcima donijeti zaradu od dvadesetak tisuća kuna. Gradu je učinjena daleko veća šteta, jer je vrijednost otuđenih stupova deset puta veća, a Sinožić kaže da ih neće moći zamijeniti jednakima, jer tvornica od koje su kupljeni više ne postoji. Zato se u gradskoj upravi priprema pozivni natječaj za nabavu novih kandelabara. Sinožić spominje i zanimljivu korelaciju – otuđeni brončani kandelabri teški su koliko i brončana skulptura Peruška Bogdanića na Trgu slobode.

S.M. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email