NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Ukraden defibrilator koji spašava živote

GO03437508
02.08.2017. 08:24; ; Početna / Crna kronika / Ukraden defibrilator koji spašava živote

Automatski vanjski defibrilator (AVD), postavljen prije dvije godine na porečkom Trgu slobode, nestao je u noći s nedjelje na ponedjeljak. U to je vrijeme nabavljeno sedam ovih aparata, koji primjenom električnog šoka ispravljaju abnormalni srčani ritam nastao zbog prestanka rada srca, čime se može spasiti život.

Šest aparata u Poreču

Postavljeni su na nekoliko lokacija na Poreštini u sklopu projekta za bolju spremnost u spašavanju života domaćih žitelja i posjetitelja u koji su se uključili Grad Poreč, Zdravi grad Poreč, Gradsko društvo Crvenog križa, gradska Turistička zajednica i velike turističke tvrtke Valamar Riviera i Laguna Poreč u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije.

Konkretno, defibrilator na Trgu slobode financirao je s 24 tisuće kuna gradski TZ, čiji nam je direktor Nenad Velenik jučer rekao da su mu krađu dojavili iz Crvenog križa, nakon čega je obavijestio komunalne redare i prijavio policiji. Također, istaknuo je Velenik, službeno je zatražio od gradskog komunalca Usluge da se pregledaju snimci nadzorne kamere postavljene na trgu kako bi se možda otkrio identitet počinitelja.

Prije dvije godine prva je nabavila i postavila tri defibrilatora Valamar Riviera i to u kampu Lanterna te hotelima Tamaris i Diamant. Dodatna tri AVD-a postavljena su u gradu – uz ovaj sada otuđen, Crveni križ je nabavio aparat postavljen ispred svog sjedišta, a Grad “stoji” iza uređaja postavljenog na rivi.

Preživljavanja 50 posto više

U to je vrijeme obavljena i tehnička edukacija osoblja koju su proveli predstavnici dobavljača uređaja i liječnici istarskog Zavoda za hitnu medicinu. I Valamar i Laguna najavili su onomad nabavljanje još takvih uređaja ispred svojih objekata. Naime, što je veći broj automatskih vanjskih defibrilatora na javnim prostorima, povećava se vjerojatnost preživljavanja prilikom zastoja rada srca za 50 posto.

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email