NEWS

Učka – Park prirode

18.10.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Učka – Park prirode

Zakon o tome objavljen je u Narodnim novinama broj 45/99. Istre godine donijeta je i Uredba o osnivanju Javne ustanove Park prirode Učka. Područje parka prirode Učka djelomično je u Istarskoj a djelomično u Primorsko-goranskoj županiji.

U podnožju parka su Grad Opatija te općine Kršan, Lanišće, Lovran, Lupoglav, Matulji i Mošćenička Draga.

Park prirode Učka prije svega karakterizira iznimna raznolikost obilježja na razmjerno malom prostoru. Tako je Učka zacijelo jedino mjesto na svijetu gdje možete fotografirati stenoendemski Učkarski zvončić (Campanula tomassiniana), i jedno od posljednjih europskih lokaliteta na kojem će strpljivo oko ljubitelja ptica biti nagrađeno impresivnim siluetama Bjeloglavog supa ili Surog orla. Ove vrste dva su istaknuta predstavnika ornitofaune Učke koja broji više od 70 dosad zabilježenih gnjezdarica te više drugih ptičjih vrsta koje povremeno posjećuju Učku.

Park prirode Učka obiluje i planinarskim stazama. Jedna vodi preko šumovitih obronaka Učke do njenog najvišeg vrha Vojaka 1.401 metra. S vidikovca, koji oblikom podsjeća na srednjovjekovnu kulu, pruža se punih 360 stupnjeva pogleda od kojeg zastaje dah: istarski poluotok, otoci sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Venecija, talijanske Alpe.

Učka je kroz stoljeća postala izvanredan spoj prirodnih bogatstava i ljudske povijesti koji zaslužuje naročitu skrb i zaštitu. Javna ustanova Park prirode Učka”, čija je djelatnost: zaštita, očuvanje, promicanje i korištenje zaštićenog područja, počela je s radom u rujnu 2001. godine. Sjedište joj je u mjestu Liganj kraj Lovrana, na adresi Liganj 42.

U parku prirode Učka strogo je zabranjena vožnja terenaca i motocikala, uništavanje špiljskog nakita, bacanje otpada, uništavanje zaštićenog bilja, životinja i gljiva, paljenje vatre i kampiranje

gradpula.com

Print Friendly, PDF & Email