Ušće Mirne i Tarska vala proglasit će se ornitološkim rezervatom

12.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ušće Mirne i Tarska vala proglasit će se ornitološkim rezervatom

Rezervat će se protezati na području Poreča i Novigrada – pojasnio je Elvis Zahtila, a obje jedinice lokalne samouprave moraju s time biti suglasne.

Lagunarni sustav ušća Mirne i Tarske vale, koja je već proglašena ribljim rezervatom, najznačajnije su područje u Istri i Hrvatskoj za seobu i prezimljavanje ptica močvarnih i vodenih staništa. Na području doline i ušća Mirne, prema 15-godišnjem promatranju, zabilježeno je oko 200 vrsta od kojih ih pola ima kritično ugrožen opstanak ili spadaju u "osjetljive" ptičje vrste.

Budući ornitološki rezervat predviđen je županijskim Prostornim planom. Njegovim bi se ustrojem omogućile edukacijske i ekološke aktivnosti učenika i studenata a posjet rezervatu obogatio bi i turističku ponudu budući da se se u Europi promatranjem ptica bavi više od 10 milijuna ljudi.

Projektu osnivanja ornitološkog rezervata na ušću Mirne i Tarskoj vali stoji nekoliko problema. Rijeka Mirna je atraktivan medij za veslačku aktivnost i koristi se za profesionalnu pripremu veslača kanuista i rekreaciju turista a to se ne slaže s potrebnim mirom okruženja.

Potrebno je staviti pod kontrolu brojne nutrije čije je razmnožavanje u dolini Mirne izmaklo kontroli a problem je i bijela prometnica koja se koristi za lokalni promet. Osnivanjem ornitološkog rezervata u dolini Mirne poljoprivredene aktivnosti neće biti ograničene niti zabranjene.

Davor Maul, Večernji list

Print Friendly, PDF & Email