Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ iz Funtane pripremila kampanju pod nazivom „Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu“

Slika (3)
06.09.2021. 14:50; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ iz Funtane pripremila kampanju pod nazivom „Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu“

Povodom početka nove školske godine, Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ iz Funtane pripremila je mini kampanju pod nazivom „Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu“ koja ima za cilj vozače pozvati na pojačan oprez i izuzetno opreznu vožnju u blizini škola, vrtića, kao i na ostalim cestama koje vode prema školama i vrtićima. U tu svrhu pripremljeni su veliki plakati koji su postaviti na ulazima u mjesto te manji plakati koji su raspoređeni uz prometnicu prije autobusne stanice i ispred vrtića. Sa Općinom Funtana dogovoreno je da komunalni redar na početku školske godina pomogne djeci,  posebice prvašićima, na siguran način prijeći pješački prijelaz.

„Vozači se zaletavaju uopće ne mareći za djecom koja prelaze pješački prijelaz. Nerijetko roditelji odustaju od školskog busa i voze djecu u školu upravo zbog straha.“ – ističu iz Udruge. 

Državna cesta Vrsar – Poreč, točnije dionica koja prolazi kroz Funtanu, koja spaja Poreč sa Vrsarom predstavlja veliki problem. Na toj dionici promet je izuzetno gust tijekom cijele godine jer povezuje dva susjedna mjesta, a vozači vrlo često zaborave na ograničenje i činjenicu da je to prometnica kroz naseljeno mjesto.

„Brzina je na toj dionici od kružnog toka pa sve do Dinoparka ograničena na  40 km na sat i postavljeno je mnogo upozoravajućih prometnih znakova, ali očito je žurba na posao jača i uspije sva ograničenja i upozorenja poništiti. Svakodnevno smo svjedoci da se tu vozi daleko iznad ograničenja. Nažalost tu je i činjenica da je na toj dionici nekoliko nepreglednih točaka nakon kojih je odmah pješački prijelaz, a vozači vrlo teško mogu promptno reagirati pri velikoj brzini.“ – ističu iz Udruge.

Nakon dugog traženja rješenja, u dogovoru sa MUP-om i Općinom Funtana, Udruga je odlučila povećati  percepciju vozača na način da ih plakatima podsjete da prilagode brzinu i pažnju usmjere na pješake i djecu.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

 

Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email