NEWS

Udruga poslodavaca traži da se oporezuje roba naručena sa stranih web shopova !?

17.04.2020. 19:25; Učitavanja: 278; Početna / Gospodarstvo / Udruga poslodavaca traži da se oporezuje roba naručena sa stranih web shopova !?
2020-04-17_19h24_10

HRVATSKA udruga poslodavaca uputila je jučer prijedlog Ministarstvu financija da, u skladu s EU direktivom, počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu, a s tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je danas ugroženo više od 300.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta, pišu u priopćenju od jutros. index.hr

“Povećanje rasta online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavilo je domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih online trgovaca. Naime, velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini”, stoji u priopćenju HUP-a.

Na računu ne iskazuju iznos PDV-a pa kupac nije ni u mogućnosti shvatiti da plaća primjerice 19% PDV-a trgovcu u nekoj drugoj zemlji, kažu. HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.

“Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i „klasična“ trgovina, prilika je da država uprihodi i preko milijarde kuna godišnje samo iz te stavke. Najveće internet trgovine registrirane su u poreznim „oazama“ poput Rumunjske, Češke ili Cipra te, isključivo propustima naše porezne uprave, ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU. Iz ove stavke država može i oformiti fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja”, kazao je Denis Čupić, predsjednik HUP-Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Također, potrebno je preispitati i zlouporabe u dostavi bez carinjenja pošiljaka male vrijednosti u Hrvatsku jer na ovaj način kroz svjetske e-divove ulazi masa roba više vrijednosti izbjegavajući hrvatske poreze koje svi u lancu trgovine u Hrvatskoj plaćaju, piše HUP.

“Strane online trgovine u Hrvatsku prodaju sve više, od parfema, obuće do frižidera, a uz to niti ne plaćaju naknade za ambalažni otpad, elektronički otpad i slično, napominje HUP. Sve dok je ovakvog izbjegavanja u Hrvatskoj neće biti prostora za manji PDV niti manje naknade zbog neravnopravnog položaja hrvatskih tvrtki”, kažu.

“Konkretno, to znači da kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku – čak 1 kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada”, poručuju iz HUP-Koordinacije neprehrambenih trgovina i trgovačkih centara.

index.hr

Print Friendly, PDF & Email