NEWS

UDRUGA »NAŠ POREČ« TVRDI DA GRAD 15 GODINA NAZADUJE

18.02.2006. 00:00; ; Početna / Politika / UDRUGA »NAŠ POREČ« TVRDI DA GRAD 15 GODINA NAZADUJE
940Nas_Porec.jpg

O uzrocima, po njima, višegodišnjeg nazadovanja grada govorili su jučer predstavnici udruge građana »Naš Poreč« – predsjednik Jozo Nujić te gradski vijećnici istoimene nezavisne liste Jusuf Šehanović i Marko Gudeljević. Oni su netom zamijenili dva prethodna vijećnika, budući da je predsjedništvo udruge prigodom utvrđivanja izborne liste odlučilo da će se oni mijenjati svakih šest mjeseci, po redoslijedu na listi.

– Zadnja sjednica Gradskog vijeća ukazala je na svu složenost i postojanje velikih problema u gradu. Jedan od njih svakako je gradnja Doma obrtnika, čime gradski čelnici oduzimaju kruh našim obrtnicima i njihovim obiteljima. U samo nekoliko mjeseci Grad je dao buzetskom poduzeću Grading KUK izgradnju Doma obrtnika i adaptaciju zgrade Pučkog učilišta. Ta tvrtka dobiva poslove u svim općinama i gradovima gdje je IDS na vlasti. Poduzeće Dom izgradnju Doma umirovljenika povjerilo je poduzeću iz Ivanca, i to prije šest mjeseci, iako do danas nije dobivena građevinska dozvola, rekao je Nujić. Obrtnički dom gradi firma Klobučar iz Slavonije, a ne Grading KUK, istaknuo je on.

– Poreč je talac dugogodišnje nesposobnosti onih koji ga vode, i to je razlog što kontinuirano i ubrzano tone, smatra Šehanović. U zadnjih 15-ak godina donesen je niz planova i najavljena realizacija desetak kapitalnih objekata.

Registrirano je i poduzeće Parentium, koje zapošljava jednog čovjeka. O kojim se to kapitalnim objektima radi? Peškera, staro nogometno igralište, nova škola, bazen, sportska dvorana, domovi umirovljenika i obrtnika, riva, master plan, stari grad, Košambra, poduzetnička zona…

Na tim se iluzijama gradom vlada već 15 godina, upozorio je Šehanović. Realizacija projekata je nikakva. Samo se mijenjaju vladajuće garniture, a programi se stavljaju u skladište, rekao je on. Predlaže zajednički rad, okupljanje stručnih ljudi koji će skinuti stranačke i koalicijske okove i prema dosegnutom znanju i iskustvu kreirati budućnost grada.

– Ali, to podrazumijeva da svatko radi posao koji najbolje zna: građevinar gradi, planer planira, financijer brine o novcu, a pjevač pjeva i trgovac prodaje, karikirao je Šehanović. Gudeljević je rekao da gradsko komunalno poduzeće želi uspješno voditi firmu, ali ne treba to činiti pod svaku cijenu. Na pitanje što pod time misli, odgovorio je da su pojedine komunalne usluge, primjerice odvoz otpada, u zadnjih pola godine znatno poskupjele. Posebno se to odnosi na privatne ugostitelje i trgovce koji plaćaju ono čega nema, primjerice odvoz smeća, iako njihovi poslovni prostori uopće ne rade.

– Što se poduzeća Adriaplus tiče, to je politički gubitaš vladajuće stranke. Žalosno je da Grad daje visoke plaće menadžerima, stranim savjetnicima i prokuristima. Stoga predlažemo da se to poduzeće ugasi, da ne bi i dalje stvaralo gubitke na račun građana. Odlagalištem i njegovom sanacijom neka upravlja Usluga, jer bi gubici Adriaplusa mogli biti još veći, rekao je Gudeljević.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email