NEWS

Učenici Umjetničke škole Poreč sudjelovali su na Openair festivalu u Pragu

obilazak Praga (3)
31.05.2023. 19:19; ; Početna / Kultura / Učenici Umjetničke škole Poreč sudjelovali su na Openair festivalu u Pragu

Učenici Umjetničke škole Poreč sudjelovali su na Openair festivalu u Pragu, glavnom gradu Češke, na poziv porečkog prijateljskog grada Praga 6, koji je ujedno i najveća četvrt u Pragu.

Umjetničku školu Poreč predstavljali su nagrađivani učenici velikog harmonikaškog orkestra Martina Bošnjak, Diego Damijan, Adrian Deković, Ajdin Džafić, Ivano Ivetić, Emili Jurcan, Leo Jurković, Eva Korlević, Impreza Legović, Armin Mešić i Laura Velenik, pod vodstvom dirigentice Anamarije Lovrečić (učiteljica mentorica), kao i nagrađivana solistica na klaviru Rita Gulić. Mladi su glazbenici predstavili moderne i klasične skladbe, kao i pučke pjesme koje su nezaobilazan dio proslava u Istri.

Harmonikaški odjel Umjetničke škole Poreč jedan je od najstarijih odjela škole, i djeluje od samih njezinih početaka. Harmonikaška tradicija u Istri je velika, što je posebno zanimalo domaćine, s obzirom na to da je klavir i dalje najdominantniji instrument u češkim umjetničkim školama.

Dogovorena je daljnja razmjena učenika i nastup učenika iz Praga u Poreču, kao još jedan vid suradnje između dva grada prijatelja, nakon što sličan projekt Umjetnička škola provodi sa školama iz Virovitice i Vinkovaca, koji su također gradovi-prijatelji Poreča.

Djeca su se, uz nastup na Openair festivalu, susrela s hrvatskom veleposlanicom u Češkoj republici, NJ.E. Ljiljanom Pancirov, koja je za njih organizirala prijem u hrvatskom veleposlanstvu, te ih potom došla i podržati na Openair festivalu. Učenici su s pratnjom obišli grad Prag 6 te gradsku upravu u kojoj su se susreli sa zamjenikom gradonačelnika Zdenekom Hlinskym, a obišli su i umjetničku školu ZUŠ Jana Hanuše u Pragu 6. Učenici su potom obišli centar Praga i praške znamenitosti, kao i muzeje te češku nacionalnu televiziju.

Kao i uvijek, učenici Umjetničke škole predstavili su naš grad u najboljem mogućem svjetlu, te im je ovaj put i druženje došlo kao nagrada nakon izuzetno uspješne godine u kojoj su ponovno osvojili brojne državne i međunarodne nagrade, na čemu im čestitamo i zahvaljujemo. Ovo je lijepi nastavak suradnje s našim gradovima prijateljima, koja će se dodatno razvijati-, poručili su iz Ureda gradonačelnika.

Grad Poreč

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email