NEWS

Učenici Umjetničke škole Poreč osvojili najviše nagrade na Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru

13244815_1056004391145386_5947016974651077364_n
17.05.2016. 23:59; ; Početna / Kultura / Učenici Umjetničke škole Poreč osvojili najviše nagrade na Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru

U Daruvaru se od 13. – 14. svibnja 2016. godine održalo 7. Hrvatsko natjecanje za harmoniku,  koje je ove godine okupilo ukupno 107 solista i 47 mentora iz 31 ustanove iz cijele Hrvatske. Natjecatelji su se natjecali u raznim kategorijama po dobnom skupinama, od najmlađe kategorije „Petar Pan“ do F kategorije u kojoj su se natjecali studenti klasične harmonike.

Natjecatelje je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud renomiranih hrvatskih harmonikaša i pedagoga. Ponosni smo da je učiteljica harmonike Umjetničke škole Poreč profesorica Tamara Ignjatović, bila dio ovogodišnjeg žirija, za kategorije A B i C.

Umjetničku školu Poreč ove je godine predstavljalo osam učenika, a postigli su sljedeće rezultate:

  • U najmlađoj kategoriji, „Petar Pan“, učenik drugog razreda harmonike Gabriel Milohanić (klasa prof. Tamara Ignjatović) osvojio je nagradu, 2. mjesto i pehar natjecanja.

Učenica drugog razreda harmonike Vita Blažević (klasa prof. Paolo Peruško) osvojila  je 1. nagradu, 3. mjesto i pehar natjecanja.

Učenica drugog razreda harmonike Riccarda Labinac (klasa prof. Vilijana Šugar) osvojila je 1. nagradu i 4. mjesto.

  • U A kategoriji natjecanja učenica trećeg razreda harmonike Antonela Glavić (klasa prof. Ana Šterpin Zagoranski) osvojila je 1. nagradu, 2. mjesto i pehar natjecanja.

Učenik drugog razreda harmonike Leon Korenić (klasa prof. Paolo Peruško) osvojio je  2. nagradu.

  • U B kategoriji natjecanja učenica petog razreda harmonike Kiara Janko (klasa prof. Ana Šterpin Zagoranski) osvojila je 1. nagradu, 1. mjesto i pehar natjecanja. Osim toga, Kiara je dobila i novčanu nagradu te posebnu nagradu za najperspektivni-jeg natjecatelja unutar A, B i C kategorije kojom udruga Harmonikaški centar sufinancira kotizaciju na 2. ljetnom glazbenom kampu Maruševac 2016. godine.
  • U C kategoriji natjecanja učenica šestog razreda harmonike Nola Radaković (klasa prof. Ana Šterpin Zagoranski) osvojila je 1.  nagradu, 1. mjesto i pehar natjecanja. Osim toga, Nola je dobila i novčanu nagradu te posebnu nagradu za najviše ocijenjenog natjecatelja unutar A, B i C kategorije kojim udruga Krug sufinancira dio kotizacije i smještaja na 8. međunarodnom ljetnom kampu „Skolion“ 2016. godine u Premanturi.

Učenica šestog razreda harmonike Karla Sorčić (klasa prof. Tamara Ignjatović)  osvojila je 1. nagradu, 2. mjesto i pehar natjecanja.

Za najperspektivnijeg natjecatelja unutar D, E i F kategorije hrvatskog natjecanja u Daruvaru,  Umjetnička škola Poreč dodjeljuje koncert povodom 10. jubilarnih Dana harmonike u Poreču. Ove je godine, prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, nagradu dobio Nikola Hrupek iz Varaždina.

7. hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru 2016. godine, jedino je natjecanje u Hrvatskoj koje je omogućilo kvalifikacije za nastup na svjetskom natjecanju “Accordion Olympics” (AO), koje će se održati u Novom Mestu, u Sloveniji od 11.-17.07.2016. godine. Na natjecanju u Daruvaru prisustvovao je predstavnik organizatora natjecanja Accordion Olympics, koji je, nakon obavljenog rada stručnog žirija daruvarskog natjecanja, odredio bodovni prag koji će natjecateljima omogućiti nastup na tom natjecanju (uz ispunjenje uvjeta iz pravilnika natjecanja Accordion Olympics). Učenice Umjetničke škole Poreč Vita Blažević, Antonela Glavić, Kiara Janko i Nola Radaković, u jakoj konkurenciji,  osvojile su plasman na ovom renomiranom svjetskom natjecanju.

Uz natjecateljski dio, odvijao se i bogat popratni program. U petak, 13. svibnja održane su dvije glazbeno plesne predstave “Ježeva kućica” u Češkom domu u Daruvaru. “Ježeva kućica” je zajedničko djelo učitelja i učenika Umjetničke škole iz Poreča te njihove redateljice Andreje Široki. Kroz priču “Ježeva kućica”, učenici i učitelji pokretom, plesom, sviranjem i glasom prikazali su da je temeljna vrijednost od koje sve počinje i u kojoj sve završava – naš dom!

Učenici plesnog odjela Umjetničke škole Poreč, istražujući teme kao što su prostorne akcije, izražajne akcije ili pak brzina i intenzitet izvođenja, dočarali su likove i karakter koji simbolizira određenu životinju.

Glazba u izvedbi učitelja i učenika glazbene škole je također odabrana prema osobinama lika i izvodila se uživo te prati uvijek isti lik životinje. Svi sudionici predstave likovi su iz priče “Ježeva kućica” koja je smještena u snježnoj šumi dočaranoj idiličnom scenografijom i kostimima.

Nakon prvog dijela natjecanja u Daruvaru, održano je i Stručno vijeće učitelja za  harmoniku (u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje), te koncert višestruko nagrađivane harmonikašice Mije Ćojbašić u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru.

Učenici Umjetničke škole Poreč nastupaju i osvajaju najviše nagrade od samog osnutka ovog natjecanja. Veseli nas da svake godine imamo nove, darovite i vrijedne učenike koji uvijek iznova potvrđuju kvalitetu i rad učitelja harmonike Umjetničke škole Poreč. Svaki uspjeh, pa tako i ovaj veliko je priznanje i poticaj. Čestitke i veliko hvala svim učenicima, učiteljima i  roditeljima. Posebno hvala ravnateljima i učiteljima osnovnih škola na podršci i suradnji. Ovakav uspjeh moguć je jedino kada se svi udružimo za dobrobit naše djece. Bravo harmonikaši! Naša ste radost i ponos!

Ravnateljica:

Sanjica Sara Radetić

Print Friendly, PDF & Email